Prymulovo tvrzení je naprosto nehorázné, říká politolog. Babiš ale bude mít problémy také

Není zaskočen tím, že ministr zdravotnictví Roman Prymula odmítá rezignovat a své křeslo hájí i po výzvě premiéra Andreje Babiše, aby po návštěvě vyšehradské restaurace v době přísných protikoronavirových opatření odstoupil. Politolog Ladislav Mrklas přiznává, že Prymulův postoj očekával. „Cítí za sebou podporu Hradu a pro Babiše bude klíčové, zda už nyní má erudovaného odborníka na jeho místo,“ říká pro EuroZprávy.cz Mrklas.

Tušil, co bude následovat, když se termín konání tiskové konference s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou odsouval. Politolog Ladislav Mrklas správně predikoval, že epidemiolog na ni své odstoupení neoznámí. Člen kabinetu Andreje Babiše je přesvědčený, že žádné nařízení neporušil.

„Kdybych říkal, že mě to překvapilo, tak bych si vymýšlel. Popravdě řečeno, když se začal protahovat termín konání tiskové konference a odkládala se, trochu jsem tušil, co bude následovat. Potřeboval si srovnat argumentaci, s níž pak předstoupil a vycházel z ní,“ říká pro EuroZprávy.cz člen správní rady a katedry politologie i mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institut, na níž je prorektorem.

Ohrožený politik se na svoji obhajobu skutečně precizně připravil, aby národu vysvětlil, proč v čase, kdy musejí být z vládního nařízení uzavřeny všechny restaurace, se ve vyšehradském podniku Rio´s sešel se šéfem poslaneckého hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem. „Jeho tvrzení je naprosto nehorázné, protože, i kdyby jeho vysvětlování bylo pravdivé, je těžko obhajitelné,“ čílí se expert na tuzemskou politickou scénu.

Plukovník Prymula totiž tvrdí, že když na schůzku jel z ministerstva zahraničí, celou dobu měl na obličeji roušku. Přes restaurační prostory měl projít jen do soukromých prostor vyšehradské kapituly, a jelikož nešlo o restauraci, tak nic neporušil. Vyjádřil se i ke skutečnosti, proč neměl roušku, když vycházel ven. Argumentoval tím, že v autě si ji hned nasadil. Když vycházel, neměl ochranu, co vysvětlil tím, že v autě si ji hned nasadil. 

„Pan Prymula by si měl uvědomit, že je člověkem, který zavádí všechna restrikční opatření a uvádí je v život z nějakého nutného důvodu, a tak by se jimi měl dokonce řídit ještě v přísnějším režimu. A to ještě dříve než vůbec vstoupí v platnost.“ Mrklas je přesvědčený, že by Prymula měl jít příkladem, zvláště když bojuje s nákazou jménem celé země „Měl by mít tudíž mnohem větší zodpovědnost než kdokoli jiný. Jeho vystoupení tedy považuji za naprosto nehorázné.“

Je zřejmé, že profesor Prymula Babišovi vzdoruje, protože cítí za sebou podporu prezidenta Miloše Zemana. Hlavě státu se do odvolání nechce. „Od okamžiku, kdy Roman Prymula nastoupil do vlády, bylo jasné, že nikdy nebyl ve skutečnosti reprezentantem hnutí ANO, ale byl dalším ministrem, který sedí ve vládě za Hrad,“ hovoří zcela na rovinu odborník na volební a stranické systémy.

Podle Absolventa doktorského studia na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze bude klíčové, zda premiér Andrej Babiš má už nyní jméno nového kandidáta, když požaduje Prymulovo odstoupení. A podle toho se bude odvíjet podvečerní schůzka v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

„Pokud žádného nemá, pak bude jeho vyjednávací pozice nesmírně těžká. V okamžiku, kdy požaduje po Prymulovi rezignaci a nemá na jeho místo nástupce, pak bude Babiš pochopitelně takticky oslabený, než kdyby na setkání šel s tím, že má jednoho či dva kandidáty zvučných jmen, kteří se těší nezpochybnitelné erudice a důvěryhodnosti,“ soudí pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš Miloš Zeman Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy