Ekonom kritizuje Schillerovou: Nevěřím jí nic, není důvěryhodná

Česká státní pokladna zažije letos nebývalý deficit, který bude kvůli koronakrizi činit 500 miliard, tedy půl bilionu korun. Navzdory kritice opozice mají někteří ekonomové vzato, že se nemusí jednat o žádnou tragédii, neboť by se rozhodně neměly opakovat škrty z let 2011 a 2013. Varují ale před nedostatečnými investicemi, v důsledku něhož hrozí, že se ukáže jako nesmysluplný.

V diskuzním pořadu 360° se ekonomové Ilona Švihlíková a Mojmír Hampl shodli, že tím nejhorším, co by mohla česká vláda udělat je, kdyby gigantický schodek utratila zbytečně. Oba se však shodli, že je nutné, aby byla ekonomika v období krize podporovaná, i kdyby to mělo mít za následek státní rozpočet v takovém enormním mínusu. 

"Ale pouze jednou a dost,“ papouškoval Hampl heslo KDU-ČSL z volební kampaně s cílem upozornit, že by se z 500miliardového schodku rozhodně neměla stát norma. Švihlíková vyjádřila obavy, že vláda nedisponuje investičními projekty, jež by bylo v její moci v blízké budoucnosti zrealizovat. Zároveň ale varovala před škrty, k nimž došlo za minulé krize.

"Nechci zopakovat roky 2011 a 2013," dodala. Sama patří mezi ekonomy podporující státní intervence v hospodářství. „Ministryni financí nevěřím prakticky nic, není to pro mě důvěryhodná osoba,“ podotkl Hampl. 

Musíme expandovat a zároveň zachovat stabilitu státního rozpočtu

"Ztratíme růst i fiskální stabilitu,“ upozornil Hampl na nebezpečný scénář, kdyby vláda pouze zvýšila český státní dluh, aniž by zároveň nastartovala ekonomiku. Řešení by viděl v tom, že by se utrácelo tak, aby došlo ke znovunastartování hospodářství. Nejhorší by podle něj bylo, kdyby se ekonomika nerozproudila nejpozději během příštího roku. 

"Teď se bude hrát o to, jestli budeme schopni ekonomiku oživit a jestli budeme vnímat i strukturální změny, které započaly už před koronavirovou krizí,“ konstatovala ekonomka. Měla při tom na mysli zejména útlum v automobilovém průmyslu nebo změny, které mohou postihnout cestovní ruch.

"Investice státu tak, aby byly realistické, a spotřeba domácností. Nesmí propadnout kupní síla obyvatelstva,“ dovysvětlila Švihlíková, na čem by měl stát i padat proces oživení hospodářství. Na polovinu českého HDP připadají spotřební výdaje domácností. V zahraničí je to dokonce šedesát a víc.

10 % nezaměstnanost

Hosté se v pořadu neshodli, na kom se nejvíc projeví následky nastupující ekonomické krize. Podle Hampla by se mělo jednat o drobné podnikatele a další, kteří odvádějí státu daně, ale zároveň po něm nic nepožadují. Švihlíková je zase přesvědčená, že nejvíc zapláčou nízkopříjmové skupiny, které nemohou čerpat z finančních úspor. "Bude hodně záležet na tom, jak rychle se podaří uvést v život stimulační balíčky vlády,“ dodala.

Ekonomka pak také mluvila i o kupní síle obyvatelstva, kterou by se vláda měla snažit udržet. Tu by mohlo ohrozit zastavení růstu mezd nebo i jejich poklesu v důsledku růstu nezaměstnanosti. "Vláda musí dělat všechno pro to, aby snížila nejistotu v ekonomice," upozornila a dodala, že je vláda schopná držet kupní sílu obyvatelstva v odpovídající míře i navzdory velké nezaměstnanosti.

Oba odborníci byli zajedno, že krize vlastně ještě ani nenastala. "Lidé si ji uvědomí, až uvidí čísla rostoucí nezaměstnanosti. Ta je zatím nízká, protože ekonomiku drží vládní podpůrné programy. Nezaměstnanost ale podle našich odhadů bude příští rok blízko deseti procentům,“ konstatoval Hampl se slovy, že k boji s ní přispěje vysoký státní dluh, který ale pak budou muset daňoví poplatníci zaplatit.

Související

Více souvisejících

státní pokladna Alena Schillerová Ekonomika peníze Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

Ruský útok na město Černihiv nezastavíme, přiznal Zelenskyj. Armáda nemá rakety ani vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy