Půlmilionem pro komunistu Filipa se bude zabývat i českobudějovický magistrát

Půlmilionem korun, který podle policie získal šéf KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka, se vedle finanční správy bude zabývat také magistrát Českých Budějovic. Podnět městu podali Piráti. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz.

Policie se podle médií zabývala podezřením, zda nešlo o úplatek. Filip trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného a že příjmy má v pořádku.

Filip přijal půl milionu korun podle kriminalistů v dubnu 2018 od Horáčka, nyní stíhaného za rozsáhlou korupci. Předání peněz popsal Horáček a policie uvedla, že k věci má svědectví tří lidí. Peníze šéf komunistů podle vyšetřovatelů přijal krátce před poslaneckým výjezdem do Kazachstánu, který jako místopředseda Sněmovny vedl. Horáček se cesty v podnikatelské delegaci zúčastnil, v asijské zemi ale neuzavřel žádný obchod. Policie tak došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Věc ale předala Finančnímu úřadu v Českých Budějovicích, aby doměřil daň. Filip totiž v majetkovém oznámení za rok 2018 půlmilionový příjem navíc neuvedl.

Českobudějovický magistrát se bude zabývat tím, zda Filip nespáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle platné legislativy má každý poslanec každoročně "přesně, úplně a pravdivě" oznámit majetek, který v průběhu své funkce nabyl, a to včetně finančních příjmů přesahujících částku 100.000 korun. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až 50.000 korun. Pod podnětem Pirátů je podle serveru iROZHLAS podepsaný analytik poslaneckého klubu strany Janusz Konieczny.

Filip postup policie vnímá jako pokus jej zdiskreditovat před blížícími se volbami, uvedl. "Jsem na útoky na sebe před volbami zvyklý," podotkl. Už dříve přitom vyšlo najevo, že Filip za Horáčkův byznys lobboval i dřív. Na přelomu let 2017 a 2018 poslal na Finanční úřad Ústeckého kraje tři dopisy, v nichž kritizoval kontroly, které ve vztahu k Horáčkově firmě upozornily na možné porušení rozpočtové kázně. V Horáčkův prospěch podle serveru intervenoval také u České správy sociálního zabezpečení.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) české budějovice Tomáš Horáček (podnikatel)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy