Půta chce v Ústředním krizovém štábu nabídnout své zkušenosti

Své zkušenosti ze zvládání krizových situaci a pohled zdola na připravovaná opatření chce v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) nabídnout liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do štábu ho nominovalo opoziční hnutí STAN. Nabídku, aby nominovaly po jednom zástupci do štábu dostali podle jeho jeho šéfa, vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) všechny opoziční strany.

"Situace je poměrně vážná, pokud přišla nabídka, tak z našeho pohledu nedává smysl ji nevyužít. Navíc ve štábu se většinou řeší logistické věci, které potom dopadají na území, na kraje, na obce, na poskytovatele zdravotní a sociální péče a často na našem krizovém štábu jen tiše kroutíme hlavou nad věcmi, které na nás dopadají. Beru to jako příležitost poskytnout už při tvorbě těch návrhů pohled od člověka, který je pak musí realizovat v praxi," doplnil Půta.

Situace je vážná a nebudeme proto odmítat spolupráci. Ústřední krizový štáb může mimo jiné ovlivnit logistiku navrhovaných opatření jako např. testování. Jako nový člen štábu se budu nejen v této věci snažit poskytnout zpětnou vazbu na základě svých zkušeností z @Libereckykraj. pic.twitter.com/F7cZyKTKi9

— Martin Půta (@MartinPuta) December 9, 2020

ODS nabídku odmítla. Její předseda Petr Fiala na twitteru uvedl, že strana do štábu svého zástupce nevyšle. "Co tam fakticky ovlivníme? UKŠ má desítky členů - a o opatřeních i o kompenzacích se rozhoduje jinde," vysvětlil Fiala. Dodal, že nabídka podle něj přišla pozdě. Svého zástupce ale ODS ve štábu ve skutečnosti má - od minulého týdne je členem předseda Asociace krajů ČR jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Účast opozičních parlamentních stran v Ústředním krizovém štábu není podle Půty nová. "Na jaře v krizovém štábu byli, proč je tam nepřizvali hned při vzniku toho druhého štábu v září, nevím. Teď to řeší v situaci, kdy už si s tím moc nevědí rady," poznamenal liberecký hejtman. I když má program nabitý, jednání podle svých slov stíhat bude. "Štáb zasedá on-line, když nejsou žádné aktuality tak jednou týdně ve středu dopoledne hodinu až dvě," dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka na twitteru uvedl, že pomoc prostřednictvím zapojení vlastního zástupce do činnosti ÚKŠ nabízel vládě od října. "Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to dělá premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot," napsal Jurečka.

Od října nabízím vládě spolupráci a pomoc, že rádi nabídneme svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to děla premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot.

— Marian Jurečka (@MJureka) December 8, 2020

Vláda letos podruhé aktivovala ÚKŠ kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září. Podle statutu ÚKŠ jsou členy náměstci ministrů, předseda Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, generální ředitel hasičů, náčelník armádního generálního štábu, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, hlavní hygienička, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády a zástupce Asociace krajů. Změny statutu jsou v pravomoci vlády.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta Starostové a nezávislí (STAN) Jan Hamáček Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vláda ČR Petr Fiala (ODS) ODS

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy