Radim Lauko je opět členem ČSSD, spor se táhl několik let

Dlouholetý spor ostravského komunálního politika Radima Lauka a ČSSD kvůli jeho vyloučení v roce 2012 skončil dnes smírem. Devětatřicetiletý muž je podle dohody mezi stranami opět členem sociální demokracie a bude zařazen do místní organizace, která přebrala členy po zrušené buňce v Ostravě-Výškovicích. Pražský městský soud proto poté, co Lauko vzal zbytek svoji žaloby zpět, řízení zastavil.

Strany se dnes dohodly, že je pro případ zásadní už dříve vynesený rozsudek městského soudu, který zpochybnil začátek celého procesu Laukova vyloučení. Není proto nutné ještě znovu výslovně rušit usnesení okresní konference, které na něj navazovalo. Advokát ČSSD Martin Vlk před počátkem jednání prohlásil, že Lauko už mezi členy sociální demokracie byl zařazen.

"Já bych předpokládal, že mě někdo bude kontaktovat," reagoval komunální politik. Podle svého vyjádření měl v případě, že opět patří do sociální demokracie, dostat pozvánku na některé zasedání. Podle Vlka se však o své členství měl starat sám Lauko.

Obě strany se nakonec dohodly, že muž s rozsudkem dorazí na krajské předsednictvo ČSSD v Moravskoslezském kraji, aby ho zařadilo do příslušné místní organizace. Vlk bude informovat o tomto postupu krajskou tajemnici, aby předem věděla, jak má postupovat.

"Jsem rád za ten smír. Chci se stát znovu členem," řekl ČTK po skončení jednání Lauko. Na předsednictvo chce dorazit v nejbližších dnech. "Hodnoty ČSSD sdílím a vždy jsem je sdílel," dodal. Určité výhrady k politice strany má.

O zrušení členství bývalého místostarosty ostravské městské části Jih rozhodli sociální demokraté na okresní konferenci v roce 2012, Lauko se však proti rozhodnutí odvolal. Jeho odchodem se proto zabývala ČSSD znovu na krajské konferenci o rok později, kdy se opakovaně rozhodlo o jeho vyloučení. Lauko nakonec přišel i o funkci místostarosty. Ostravská ČSSD pak zrušila i místní organizaci v městské části Výškovice. Jedním z důvodů bylo údajné napojení většiny jejich členů právě na Lauka.

Lauko se bránil žalobou u pražského obvodního soudu, odvolání v roce 2016 řešil pražský městský soud. Obě instance rozhodly v jeho prospěch.

Související

ČSSD

Lauko je stále členem ČSSD. Vyloučení bylo v rozporu se stanovami, rozhodl soud

Sociální demokraté vyloučili bývalého ostravského komunálního politika Radima Lauka v rozporu se stanovami jejich politické strany. Rozhodl o tom dnes pravomocně odvolací pražský městský soud. Podle Lauka dnešní verdikt znamená, že je stále členem strany. S tím ale nesouhlasí právník sociálních demokratů Martin Vlk, podle kterého se budou muset strana a bývalý místostarosta ostravské městské části Jih ještě sejít ke společnému jednání.
ČSSD

Soud musí opět řešit vyloučení politika z ČSSD, kauza se vleče už devět let

Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat vyučením ostravského komunálního politika Radima Lauka z ČSSD. Případ se táhne devátým rokem, Lauka strana vyloučila v roce 2012, politik ve věci podal žalobu. Nejvyšší soud nyní zrušil rozsudek pražského městského soudu z října 2016, který v případu řešil odvolání. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. ČSSD vyloučení Lauka ze strany opakovaně zdůvodnila především manipulací se stranickými přihláškami a machinacemi s členskými příspěvky, což Lauko odmítá.

Více souvisejících

Radim Lauko ČSSD Ostrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy