Rakušan považuje kritiku STAN kvůli pražské kauze za demagogii a propagandu

Za demagogii a propagandu dnes vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan označil tvrzení, že vede hnutí organizovaného zločinu. Odstoupit z funkce ministra vnitra odmítl. Mezi důvody uvedl to, že policie vyšetřuje pražskou korupční kauzu Dozimetr kolem někdejšího primátorova náměstka za STAN Petra Hlubučka bez jakéhokoli politického tlaku.

"Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy," prohlásil Rakušan ve Sněmovně. Reagoval tak mimo jiné na tvrzení předsedy ANO Andreje Babiše, že "STAN je skutečně strana organizovaného zločinu" a že "Starostové a nezávislí mají korupci v genech". Rakušan se pozastavil nad tím, že Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní diktuje, kdo má odstoupit z vlády. Na to poukázal i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová doporučila Babišovi, aby si nejen zametl před vlastním prahem s ohledem na své podnikatelské kontakty. "Možná si raději vypláchněte ústa dezinfekcí," uvedla šéfka Sněmovny.

Babiš se podle Rakušana pokouší lidem namluvit, že STAN je fatálním problémem země, podobně jako ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že viníkem ruské agrese je Ukrajina.

O tom, kdo je vinný a nevinný, nerozhoduje podle ministra vnitra v demokratickém státě propaganda, ale soud. Policie pracuje bez politické objednávky a bez politického tlaku a nejlepším důkazem je to, že zasahovala v hnutí STAN. "Nebudu odstupovat z ministerstva vnitra, já vám tuhle radost neudělám," zdůraznil Rakušan.

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) zpochybnila Rakušanovo tvrzení, že vyšetřování kauzy není pod politickým tlakem. Zdůvodnila to výrokem bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara, který uvedl, že by neuměl pracovat s někým, kdo si jeho práce neváží a kdo mu lže.

STAN podle Rakušana z kauzy vyvozuje na rozdíl od ANO personální i věcnou odpovědnost. Uvědomuje si, že STAN zklamalo důvěru veřejnosti. Udělá maximum pro to, aby se něco takového neopakovalo, ne však demagogií a marketingem. Rakušan také odmítl Babišovo tvrzení, že ANO nevyhrálo loňské sněmovní volby kvůli kritice ve veřejnoprávních médiích. "Vy jste si prohráli volby tím, jak jste se chovali a co jste dělali," dodal Rakušan. Podle něj je ANO skupinou, která prorostla státní správou jako rakovina.

Místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová označila za nepřijatelnou snahu opozice posuzovat kauzu principem kolektivní viny, což je manipulativní metoda používaná za válek a genocid. "Dostáváme se ve snaze potupit politického protivníka do 50. let minulého století," uvedla. Opozice podle Kovářové používá místo faktů spekulace a manipulace. S tímto přístupem by pak bylo možné tvrdit, že všichni poslanci zneužívají dotace, protože jeden z nich je kvůli tomu obžalován, dodala Kovářová.

Místopředseda ANO a Sněmovny Karel Havlíček označil neochotu koalice projednávat kauzu ve Sněmovně za "opovrhování veřejností" a "znak přezíravosti a neskutečné arogance". Podle Havlíčka není kauza lokálním problémem Prahy, ale problémem vlády, neboť se netýká jen politiků STAN, ale i TOP 09 a Pirátů. "Piráti rozhodně nejsou Rychlé šípy, je to Bratrstvo kočičí pracky," uvedl Havlíček.

Předseda klubu SPD Radim Fiala obvinil STAN, že nemá řešení, neodpovídá na otázky a jen útočí na opozici podle zásady, že nejlepší obranou je útok.

Související

Vít Rakušan

Rakušan řekl, kdy by policie mohla zveřejnit další informace o střelbě na FF UK

Policie by během května mohla zveřejnit další informace k tragické prosincové střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterou nepřežilo čtrnáct lidí. V nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct to na televizi Nova řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Veřejnost například stále nezná motiv útočníka. 

Více souvisejících

Vít Rakušan (STAN) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy