Rakušan zváží, zda se s Piráty neobrátí na Ústavní soud

Předseda STAN Vít Rakušan respektuje rozhodnutí Nejvyššího správního soud (NSS), který dnes zamítl volební stížnost STAN a Pirátů. Zváží ale, zda se s Piráty v této věci neobrátí na Ústavní soud (ÚS), uvedl ve vyjádření pro ČTK.

"Rozhodnutí soudu respektuji, bylo naší povinností návrh podat, protože volební zákon byl aplikován poprvé a výklad Státní volební komise vedl k tomu, že druhé ANO, které ztratilo na vítěze voleb 40.000 hlasů, získalo o jeden mandát více než vítěz voleb. To mi stále přijde nepochopitelné, zvážíme s kolegy Piráty, zda se v této věci obrátit na Ústavní soud,“ uvedl Rakušan.

Autor volební stížnosti Stanislav Polčák na dotaz ČTK uvedl, že je si vědom faktu, že ve volebních věcech soudy postupují zdrženlivě a soud určitě neměl jednoduchou roli. "Jeho rozhodnutí však bude vytvářet do budoucna velmi složitou situaci, protože jen těžko půjde zajistit to, aby celostátní výsledek voleb se promítal i v rozdělení mandátů. Druhé skrutinium má korigovat rozdělení mandátů v krajích. Osobně se kloním k tomu požádat o výklad Ústavní soud, neboť tento soud letos v únoru vytyčil jasné limity pro přetavení vůle voličů v mandáty a praxe Státní volební komise je přehlíží," uvedl Polčák.

Spornou otázkou byl výklad ustanovení paragrafů 48 a 50 volebního zákona, tedy nového způsobu přepočtu získaných hlasů na mandáty podle takzvané Imperialiho kvóty. Tento nový způsob byl přijat zákonem v letošním roce v reakci na nález Ústavního soudu, jenž pro rozpor s ústavním požadavkem na poměrný systém voleb do Poslanecké sněmovny zrušil dosavadní systém tzv. D'Hondtova volebního dělitele. Nejvyšší správní soud v tomto případě dospěl k závěru, že výklad uvedených ustanovení Pirátů a STAN není správný. Podle volebního senátu neodpovídá systematice volebního zákona, ani účelu těchto ustanovení.

Piráti a STAN se domáhali vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji. Místo nich měl podle návrhu volební senát prohlásit za zvolené poslance kandidáta volební koalice Piráti a Starostové v Kraji Vysočina Miloně Slabého, kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou, a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy