Rána Milionu chvilek: Demonstrace nikoho nezajímají?

Letná zažila letos dva velké protesty proti Andreji Babišovi. Jak se ale ukazuje, zájem veřejnosti o tyto akce klesá. Češi jim tak podle Českého rozhlasu přestávají věnovat pozornost.

Jak ukazuje průzkum Českého rozhlasu, více než polovina lidí protesty pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii zaznamenala. Zároveň jim ale vůbec nevěnovala pozornost.

Zájem o demonstrace totiž klesá. Zatímco v červnu Letnou sledovalo nebo se protestů zúčastnilo 35 procent dotázaných, tenkrát to bylo jen 26 procent respondentů. 

Listopadovou akci jako takové přitom sledovala zhruba pětina lidí, pět procent se na některou demonstraci vydalo osobně.

"Shromáždění se zúčastnilo nebo je sledovalo 32 procent mužů, oproti tomu mezi ženami se jednalo pouze o 20 procent," doplnili podle Rozhlasu autoři průzkumu z agentury Median.

Jak dále ukázal průzkum, třetina populace demonstrující ve všech ohledech podporuje. "Nejvíce podporovatelů mají demonstrace zejména mezi mladšími lidmi. V kategorii 18 až 29 let je podporuje padesát procent lidí," uvedl Rozhlas.

Podporovatele nepřekvapivě najdeme nejčastěji mezi voliči stran pravicové opozice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN) a u Pirátů a menších stran. Více než polovina lidí ale s demonstrujícími nesouhlasí.

Související

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář mezi elitou. The Times ho řadí mezi 20 vycházejících hvězd

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora loňských protivládních demonstrací v Česku Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd, které je dobré vést v patrnosti v nadcházejícím roce. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii se ocitl ve společnosti osobností, jako je španělská princezna Leonor, nový bavorský premiér Markus Söder či ruský opoziční aktivista Jegor Žukov.

Více souvisejících

Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy