David Rath má dnes nastoupit do vězení: Předtím si zašel k zubaři a vzkázal...

Bývalý středočeský hejtman David Rath musí do pondělního večera nastoupit do pražské věznice v Ruzyni. Má si odpykat sedmiletý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Výzvu k nástupu obdržel bývalý středočeský hejtman David Rath ve středu ráno. Nástupu se vyhýbat nehodlá, musí ale předat praxi ve své hostivické ordinaci a splnit si i další povinnosti.

Rathovi byl uložený také peněžitý trest ve výši deseti milionů korun. Pokud by částku neuhradil, jeho pobyt ve vězení by se mohl prodloužit o 2,5 roků.

V pondělí ráno Ratha zastihl štáb TV Nova před jeho domem v Hostivici. Tvrdil, že se vrací od zubaře, pak se ještě zastaví v kanceláři a až poté nastoupí do vězení. Řekl také, že si cítí jako oběť a politický vězeň.

Policisté zadrželi Davida Ratha v květnu 2012 ve chvíli, kdy měl u sebe sedm milionů korun v hotovosti. Následovalo obvinění, vazba a hlavní líčení v obou kauzách. Případ se táhl přes sedm let.

V kauze bylo obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Jednalo se o manžele Kottovi, kteří spolu s Rathem figurují i v takzvané druhé větvi korupční kauzy. V první kauze se řešily údajné úplatky při opravě hostivického gymnázia a zámku v Buštěhradu. V druhé kauze se mimo jiné řešili zakázky pro několik středočeských nemocnic.

Bývalý politik po vynesení rozsudku řekl, že sedmileté vězení považuje za nepřiměřeně tvrdé. Zvažuje, zda se bude i z vězení dostavovat na dosud pokračující soudní jednání v jeho případech.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Věznice Kateřina Kottová vězení Petr Kott Korupce

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy