Rath možná bude sedět ve vězení déle. Bývalý hejtman nemá potřebné peníze

Tuto sobotu skončí lhůta na splacení trestu Davida Ratha, ten ale nemá na jeho úhradu peníze. Bývalému středočeskému hejtmanovi proto hrozí, že ve vězení stráví déle, než by musel.

David Rath nemá finanční prostředky na to, aby uhradil druhou polovinu peněžitého trestu, řekl deníku Právo jeden z jeho obhájců Roman Jelínek. Požádal proto o prominutí zbytku trestu. První splátku, pět milionů korun, zaplatil bývalý středočeský hejtman za ČSSD ve druhé polovině února s několikadenním zpožděním.

Rath si od loňského října odpykává sedmiletý trest. Pokud by nedodržel termín druhé splátky, mohl by mu soud prodloužit jeho pobyt ve vězení o dva a půl roku. „Krajský soud v Praze neeviduje žádnou další platbu na úhradu zbývající části peněžitého trestu uloženého Davidu Rathovi,“ sdělila ve středu mluvčí středočeského soudu Hana Černá deníku Právo.

Rath podle jeho obhájce požádal soud o nařízení výkonu exekuce prodeje na nemovitost, kterou vlastní se svým bratrem. „Klient prostě nemá žádné volné finanční prostředky, z tohoto důvodu požádal soud i o prominutí zbytku peněžitého trestu,“ uvedl Jelínek.

Mělo by jít o dům ve středních Čechách, kde činí Rathův podíl prý něco kolem devíti miliónů. Navíc podle Jelínka odsouzenému dluží za využívaní vily Michal Rath, bratr bývalého středočeského hejtmana, zhruba dva až dva a půl milionu korun. „I na tuto pohledávku by mohl soud nařídit výkon exekuce,“ podotkl obhájce.

Mluvčí středočeského soudu potvrdila přijetí žádosti o prominutí zbytku peněžitého trestu. Podle jejích slov soud vyčká, zda bude splátka zaplacena ve stanovené lhůtě, a až potom zváží podanou žádost. „Volba konkrétního postupu je následně především na příslušném exekutorovi,“ nastínila Černá.

Bratři Rathové mezi sebou navíc vedou spor o dědictví po zemřelém otci. V soudní úschovně má Rath podle Jelínka zhruba 1,3 milionu korun, které policie zabavila v trezoru jeho otce Ratmíra Ratha. „Pokud by byly všechny tyto spory vyřešeny, tak by na úhradu zbytku trestu klient peníze měl,“ dodal Jelínek.

Letos v lednu dostal Rath za další část své kauzy od jiného senátu středočeského krajského soudu trest za korupci a manipulace se zakázkami krajských nemocnic. Trestem je zaplacení osmnáct milionu korun a osmileté vězení. Tento verdikt zatím není pravomocný a řešit ho bude pražský vrchní soud.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Kauza: Rath vězení Středočeský kraj soudy

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 27 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy