ROZHOVOR | Registrace si musíme otestovat. Denně naočkujeme až 500 lidí, říká hejtman Grolich

ROZHOVOR – Nevadí mu, že očkovací strategie proti covidu-19 je v České republice postavena na hejtmanech. Šéf Jihomoravského kraje Jan Grolich má výhrady k centrálnímu registračnímu systému, který zatím se svým týmem neměl možnost otestovat. „Doposud nevíme, jak bude vůbec fungovat. Potřebujeme si nutně vyzkoušet, zda se do programu vůbec můžeme přihlásit, abychom v něm jako očkovací centrum byli vidět. Zatím se tak neděje. Určitou komplikací rovněž je, že u dodávek vakcín nejsou přibaleny stříkačky a injekční jehly,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz nejmladší současný hejtman v zemi Jan Grolich z KDU-ČSL.

Na pomoc od státu nečeká. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich se svým týmem už spustil očkování na Brněnském výstavišti. Organizaci si pochvaluje. „Od pondělí se nám podařilo náš program ještě vylepšit a později budeme vše ještě s odborníky konzultovat. Podle vypracované analýzy nastavíme systém pro naše okresní očkovací centra.“ Během probíhajícího týdne by měla být vakcína na výstavišti aplikována více jak dvoutisícovce lidí. „Během pondělí látku dostalo prvních tři sta lidí a od úterý každý den očkujeme přes pět set zájemců.“

Lidovecký šestatřicetiletý politik se domnívá, že v Jihomoravském kraji podle aktuálních čísel dochází k postupnému překlonění křivky do klesající úrovně v souvislosti s počtem dalších nakažených. „Doufám, že se nejedná o jednorázovou statistiku, ale o dlouhodobý trvalý trend, který bude pokračovat.“ Jako důkaz lepšícího se stavu argumentuje, že tamní fakultní nemocnice už v menších počtech vypomáhaly s přijetím nakažených pacientů ze Zlínského kraje. „Kapacity tedy máme, a proto osobně věřím, že v Jihomoravském kraji máme nejhorší za sebou.“

Sám přiznává, že hlavní problém, který kraj trápí, se týká lůžek, u nichž musí být připojený plicní ventilátor. „Zde se už dostáváme na limit. U infikovaných, kteří potřebují techniku, je potíž v tom, že na oddělení stráví delší dobu. Jde o dlouhodobější hospitalizaci, a tak počet lidí s vážným průběhem nebude během následujících tří týdnů rapidně ubývat, a to ani v případě, že se stav bude lepšit.“

Bývalý advokát se nedomnívá, že by vláda měla omezovat práva těm, kteří odmítnou očkování. „Určitě by z její strany neměli být limitováni, protože očkování je dobrovolnou akcí. Kabinet by naopak měl fungovat tak, aby lidé měli motivaci se dát očkovat. A forma zákazů či trestů žádnou motivaci nepřinese.“

Zastupitel v rozhovoru pro EuroZprávy.cz srovnává práci starosty v obci Velatice, kde dříve působil, s funkcí hejtmana Jihomoravského kraje. „V nové pozici se mohu spolehnout na sedm set lidí, které úřad zaměstnává, zatímco jako starosta malé obce jsem byl odkázán jen sám na sebe.“ Jan Grolich rovněž zmiňuje, že při vážných i klíčových jednáních využívá zkušenosti, které načerpal jako stand-up komik. „Občas se mně daří vážnou situaci odlehčit a při klíčových jednáních mám tendenci aktuální stav glosovat.“

ABSENCE STŘÍKAČEK A JEHEL U VAKCÍN SE MUSÍ ŘEŠIT

Pane hejtmane Grolichu, jaká je v Jihomoravském kraji současná situace ohledně kapacity lůžek v souvislosti s hospitalizovanými na covid-19 v tamních nemocnicích?

Podle aktuálních čísel jsme připraveni na kapacitu až 1200 lůžek a nyní se nacházíme pod tisícovou hranicí.  Hlavní problém, který kraj trápí, se týká lůžek, u nichž musí být připojený plicní ventilátor. Zde se už dostáváme na limit. U infikovaných, kteří potřebují techniku, je potíž v tom, že na oddělení stráví delší dobu. Jde o dlouhodobější hospitalizaci, a tak počet lidí s vážným průběhem nebude během následujících tří týdnů rapidně ubývat, a to ani v případě, že se stav bude lepšit. Naštěstí podle středečních čísel dochází k postupnému překlonění křivky do klesající úrovně v souvislosti s počtem dalších nakažených pacientů. Doufám, že se nejedná o jednorázovou statistiku, ale o dlouhodobý trvalý trend, který bude pokračovat.

V jaké jihomoravské nemocnici je nyní nejhorší stav?

Jelikož se situace neustále v zařízeních mění, tak nemohu momentálně říci, která konkrétní nemocnice je ve velkých obtížích. Nejvíce pacientů je samozřejmě ve fakultních nemocnicích, které pochopitelně mají dostatečné rezervy. Jiná situace panuje v menších nemocnicích, které mají k dispozici dva anebo tři ventilátory, a tak se rychle zaplňují. Podstatné je, že nemocnice mezi sebou spolupracují. Pokud se tedy někde kapacita naplní, jsme schopní infikované transportovat do fakultních nemocnic, které už v menších počtech vypomáhaly s přijetím nakažených pacientů ze Zlínského kraje. Kapacity tedy máme, a proto osobně věřím, že v Jihomoravském kraji máme nejhorší za sebou.

Přesto se zeptám, zda jste nezaznamenal, že by například v některých menších nemocnicích vyhlásili stop stav s příjmem dalších nakažených?

Situace se opravdu vyvíjí z hodiny na hodinu. Ale je naprosto nemožné, aby kterákoli nemocnice jen tak zavřela své dveře. A proto je vzájemná komunikace mezi jednotlivými zařízeními klíčová. V případě, že některé z nich nahlásí plnou kapacitu intenzivních lůžek, obratem kontaktují hlavně fakultní nemocnice, kam se pacienti převážejí, pokud má některá z menších nemocnic kapacitní potíže.

Co říkáte na realitu, že k vakcínám nejsou přibaleny stříkačky a injekční jehly? Jedná se pro nemocnice o velký problém anebo mají zásoby? Materiál pro očkování proti covidu-19 si podle strategie očkování měly především zajistit nemocnice. Vyplývá to z verze národní vakcinační strategie zveřejněné k 22. prosinci. Další miliony stříkaček a jehel mají přijít ze společné objednávky Evropské unie, dodávka z Číny zatím nedorazila.

Zatím na hejtmanství nedisponujeme informacemi, že by zdravotním zařízením zmiňované pomůcky došly. Ale samozřejmě se otázka ohledně stříkaček a injekčních jehel musí vyřešit do doby, než přijde velké množství vakcín, a předpokládám, že se zmíněný problém na centrální úrovni vyřeší. V Jihomoravském kraji proto počítáme s nákupem malé zásoby pro určité překlenovací období, kdyby dodávky s potřebným materiálem stále nebyly k dispozici.

KRAJE MAJÍ SVÁ SPECIFIKA, JEDNOTNÁ LINIE NENÍ MOŽNÁ

Jaký je váš názor na vládní očkovací strategii? Máte vůči kabinetu jako hejtman nějaké výtky?

Osobně nechci nic státu vytýkat, ale vše chci postavit jinak. Celou situaci vnímám tak, že nyní máme tři limity ze strany státu. Jedním z nich je počet vakcín, který jako kraj neovlivníme. Druhým je centrální registrační systém, v němž se bude řešit, jak rezervovat termíny a zadávat o lidech požadující informace i vše vykazovat. Jedná se o centrální věc, kterou můžeme připomínkovat, ale nejsme schopni systém ovlivnit. Zatím jsme neměli příležitost si jej takzvaně osahat z pohledu očkovacího centra. To znamená nahrát do něj i kapacity nemocničních očkovacích center, které do systému stát nezahrnul. Vůbec tedy nevíme, jak bude fungovat, a to je další limit. Není to náš režim, a tak zmíněné nedostatky neovlivníme. A třetím problémem, který jste už zmínil, je počet injekčních jehel a stříkaček. Všechno ostatní ale vnímám tak, že jako kraj máme volnou ruku a vše nastavíme tak, abychom byli schopní tisíce lidí odbavit.

Co všechno konkrétně potřebujete otestovat?

Teď jako krajská nemocnice potřebujeme vyzkoušet, zda se do systému vůbec můžeme přihlásit, abychom v něm byli vidět. Doposud se tak neděje, neregistrujeme se v něm. Rovněž musíme otestovat, jakým způsobem se do režimu zadává naše volná kapacita. A to, že například v úterý máme kapacitu sta lidí od tolika do tolika hodin. Stále však netušíme, jak vše bude fungovat, vůbec nevíme, jak se k nám registrovaní lidé vklíní na případné uvolněné termíny. Z naší strany bohužel nikdo neví, jak systém bude fungovat. Zatím jsme obdrželi tři vstupy, abychom si nanečisto vyzkoušeli registraci ze strany uživatele. Ale to pro nás není zase až tak podstatné. Primární je pro nás pohled do druhé strany systému, a to nám ještě nebylo umožněno.

Vy už jste začali očkovat na Brněnském výstavišti. Jste s organizací spokojený?

V gesci má vše převážně fakultní nemocnice Brno. Na výstavišti jsem se byl podívat v pondělí a už první pracovní den očkování fungovalo velice dobře. Během dvou dnů tamní systém dále zdokonalujeme a už nyní je režim oproti pondělku částečně vylepšený. Pro nás je podstatné, že očkování běží a současný program se osvědčuje. Navíc na výstaviště ještě posíláme odborníky, s nimiž problematiku budeme konzultovat a vyhodnocovat. Podle vypracované analýzy nastavíme systém pro naše okresní očkovací centra.

Kolik lidí plánujete na výstavišti do týdne naočkovat?

Během probíhajícího týdne by měla být vakcína aplikována více jak dvoutisícovce lidí. V pondělí látku dostalo prvních tři sta lidí a od úterý každý den očkujeme přes pět set zájemců.

Mám pocit, že nebýt vás hejtmanů, tak se očkování v republice nerozběhne. Například předseda Asociace krajů České republiky Martin Kuba, jihočeský hejtman, je velice aktivní. Rovněž ani vy nezůstáváte pozadu…

Očkování je postaveno na krajích. V některých státech, jako například Velká Británie, postavili strategii na očkovacích centrech, v Německu v nich už vše běží a u nás strategie stojí na hejtmanech.

Spolupracujete jako hejtmani vzájemně mezi sebou?

Minimálně jednou týdně spolu všichni komunikujeme. Ve spojení jsme i formou videokonference, které se účastní zástupci ministerstva zdravotnictví, občas na ní vystoupí i pan premiér Babiš. Kromě samostatných videokonferencí pro nás jsme v denním kontaktu přes WhatsApp, přes nějž si píšeme různé informace či nějaké poznatky. I přes pravidelný a častý kontakt nejde očekávat, že se vymyslí jednotný systém pro všechny kraje. Každý kraj má totiž svoje specifika a podle nich se k dané problematice musí postavit. Například je nutné si uvědomit, že ne každý kraj má fakultní nemocnici, my kupříkladu disponujeme dvěma. Rovněž úplně jinou pozici má třeba Středočeský kraj, který je obklopen Prahou, a to mu pomáhá. A tak kvůli zmíněným specifikům se nejde řídit jednotným systémem, abychom podle něho jeli a nastavili všude stejnou linii.

STAROSTA ŘEŠÍ VŠE SÁM, NYNÍ MU POMÁHÁ SEDM SET LIDÍ

Zajímá mě váš názor jako absolventa Právnické fakulty Masarykovy univerzity, zda by lidé, kteří odmítnou očkování, měli mít kvůli vyššímu riziku přenosu nákazy koronaviru menší práva než ti, kteří si vakcínu nechají aplikovat? Mám tím na mysli, jestli by jim měl být omezován přístup do restaurací, na sportovní či kulturní akce.

Určitě by ze strany vlády neměli být limitováni, protože očkování je dobrovolnou akcí. Kabinet by naopak měl fungovat tak, aby lidé měli motivaci se dát očkovat. A forma zákazů či trestů žádnou motivaci nepřinese.

Než jste se loni na podzim stal nejmladším hejtmanem, byl jste starostou obce Velatice, která má 790 obyvatel. Nyní šéfujete Jihomoravskému kraji, v němž žije 1,19 milionu lidí. Jaký je mezi oběma funkcemi rozdíl a co vás v nové pozici nejvíce překvapilo?

Na rovinu řeknu, že mě nic nezarazilo, neboť jsem věděl, do čeho jdu. Být hejtmanem je úplně jiná práce než vykonávat post starosty. Nyní mám zcela odlišný druh práce. Je to obdobné, jako když změníte svoje zaměstnání a jdete do jiného oboru. Každopádně největší změnou je, že nyní sedím na úřadě, který má přes sedm set zaměstnanců, a já se na oněch sedm set lidí mohu kdykoli a s čímkoli obrátit. Na obci, kde jsem starostoval, si člověk s veškerou agendou musí poradit sám a je odkázán pouze na sebe. Na hejtmanství mám lidi, kteří věci zprocesují, a moje hlava tak může řešit následně mnohem více věcí naráz, než starosta, jenž každou problematiku musí řešit od A až do Zet sám. Tady, když něco rozhodnu, tak tým vše zpracuje a já potom už dokumenty zkontroluji, zda jsou v pořádku, a signifikuji je. Když to shrnu, na hejtmanství žádný úkol není na jednom člověku, ale o vše se dělí sedm set lidí.

Pomáhá vám v nové pozici, že jste byl v minulosti i stand–up komikem? Je možné váš herecký talent v něčem nyní uplatnit, například ve vážných situacích?

Jde spíše o rétoriku, neboť si troufnu říci, že jsem obecně komunikativní typ, a proto jsem se dostal ke stand-upu. Musím ale říci, že se mně občas daří vážnou situaci odlehčit a při klíčových jednáních mám tendenci aktuální stav glosovat.

Související

David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.
Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

rozhovor Jan Grolich (KDU-ČSL) Jihomoravský kraj očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) KDU - ČSL Zdravotnictví kraje

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy