Rekonstrukce státu: Novela zákona o žalobcích se musí rychle schválit, i kvůli Čapímu hnízdu

Protikorupční organizace sdružené v Rekonstrukci státu vyzvaly poslance a senátory k co nejrychlejšímu schválení novely zákona o státním zastupitelství, která by vzala vládě možnost kdykoli odvolat nejvyššího státního zástupce. Zajistilo by to nezávislost pozice Pavla Zemana, který bude přezkoumávat zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Poslaneckou novelu předloženou společně Piráty, ODS a KDU-ČSL je podle Rekonstrukce státu možné přijmout tak, aby platila už letos v listopadu. 

Nejvyšší žalobce Zeman nyní podle sdružení nemá zajištěnou nezávislou pozici při posuzování živé trestní kauzy, čímž je zásadně ohrožena rovnost před zákonem jako jeden z klíčových pilířů demokratického právního státu.

"Situace je výrazně závažnější než doposud a vyžaduje neodkladné řešení. Proto apelujeme na poslance, aby přišli s okamžitou reakcí, schválili v nejkratším možném termínu potřebnou novelu zákona o státním zastupitelství a zajistili tak, aby přezkum rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo nebyl zatížen jakýmikoli pochybnostmi o nezávislém posouzení případu nejvyšším státním zástupcem," píšou signatáři v dopise. Pokud podle nich nebude novela zákona urychleně přijata, může být důvěra veřejnosti v nezávislý výkon veřejné žaloby zásadně otřesena.

Sněmovna může podle Rekonstrukce státu poslaneckou novelu předloženou ke schválení ve zkráceném legislativním procesu schválit již v prvním čtení, a to 24. září. Alternativou může být také schválení vládního návrhu s pozměňovacím návrhem pirátského poslance Jakuba Michálka 27. září.

Vládní předloha souvisí se vznikem Úřadu evropského veřejného žalobce. Senát může následně schválit novelu zákona na nejbližší schůzi, případně i na mimořádné schůzi svolané za tímto účelem. Po podpisu prezidentem může zákon vstoupit v účinnost 15. dnem od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Autory dopisu jsou Pavel Franc z mezinárodního týmu právníků Frank Bold, předseda Oživení Marek Zelenka, Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, Jiří Skuhrovec z think tanku EcoLab a Michal Bláha z Hlídače státu. Dopisem navazují na předchozí aktivity sdružení s cílem posílit nezávislost justice, loni v dubnu vyzvali například k přijetí Sedmi pojistek pro nezávislost justice.

Městské státní zastupitelství v Praze minulý týden v pátek zastavilo trestní stíhání premiéra Babiše a dalších lidí v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Státní zástupce dnes na infodesce rozhodnutí zveřejnil. Značná část 90stránkového usnesení je začerněná, protože spis putuje k nejvyššímu státnímu zástupci, který může verdikt zrušit. Zveřejnění některých údajů by mohlo ohrozit výsledek tohoto řízení.

Související

Pavel Blažek (ODS), ministr spravedlnosti.

Ministr spravedlnosti Blažek se chce v lednu setkat se státními zástupci

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce počátkem ledna setkat v Brně s představiteli Unie státních zástupců. Zamíří také na Nejvyšší státní zastupitelství a na Nejvyšší soud i Nejvyšší správní soud. Uvedl to po dnešním jednání s vedením České advokátní komory (ČAK).

Více souvisejících

státní zástupci Rekonstrukce státu zákony Pavel Zeman Nejvyšší státní zastupitelství Andrej Babiš Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy