Řízení kvůli přestupkům za zrušená opatření se zastaví, oznámil Hamáček

Správní orgány budou podle právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení o přestupcích proti vládním opatřením, která zrušil soud, řekl Hamáček. Ministerstvo vnitra uzavřelo osm smluv s českými firmami na dodávky ochranných pomůcek v hodnotě 76 milionů korun. Dodají nanoroušky, štíty a brýle.

Správní orgány budou podle názoru právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupků proti opatřením kvůli šíření nákazy novým koronavirem, která později zrušil soud. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle něj možné trestat.

Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle soudu je měla vydávat vláda podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu znovu učinil.

Ochranné pomůcky bude nakupovat SSHR

Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví materiál pro vládu, podle kterého by měla po skončení stavu nouze nakupovat ochranné pomůcky místo ministerstva vnitra Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Jednotlivá ministerstva jí dodají požadavky na pohotovostní zásoby materiálu. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf Hamáček.

Ústřední krizový štáb se na dnešním dopoledním jednání zabýval dodávkou ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu. Zatím má trvat do 17. května, s prodloužením do tohoto data v úterý souhlasila Sněmovna. Vláda navrhovala prodloužení krizového stavu do 25. května.

Po skončení nouzového stavu by podle Hamáčka měla být klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu právě SSHR. Podle Hamáčka jde o jedinou možnost, jak po skončení stavu nouze postupovat v souladu se zákonem. "Věřím, že přechod do standardního režimu zvládneme," řekl Hamáček.

Ministerstvo vnitra také vypíše podle zákona o veřejných zakázkách tendr na rámcovou smlouvu za 1,4 miliardy na ochranné pomůcky pro své složky, tedy policii nebo hasiče. Do tendru se podle Hamáčka mohou přihlásit české i zahraniční firmy, vypsat zakázku pouze pro české dodavatele podle ministra možné není.

Ministerstvo vnitra podle údajů na svých stránkách do pondělka centrálně nakoupilo skoro devět milionů respirátorů, 59 milionů roušek a přes milion rychlotestů, brýlí, ochranných obleků či návleků. Podle posledních informací dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

Ministerstvo vnitra zásobuje pomůckami páteřní síť nemocnic, záchrannou službu a přes kraje rozesílá roušky a respirátory dalším institucím včetně domovů seniorů. Ministerstvo zdravotnictví pak fakultní nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý uvedl že jeho ministerstvo má objednáno zboží za 4,9 miliardy korun, zatím ale zaplatilo jen zhruba 2,3 miliardy za dodané zboží. Zopakoval také, že jeho úřad s centrálními nákupy skončí k 30. dubnu.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Správa státních hmotných rezerv (SSHR) Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy