Rodičovský příspěvek: Komu a o kolik vzroste? Výbor schválil vládní návrh

Základní rodičovský příspěvek patrně vzroste od příštího roku o 80.000 korun na 300.000 korun. Sněmovna by měla podle dnešního stanoviska sociálního výboru schválit vládní novelu beze změn. Vyšší rodičovskou by měli dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek ještě pobírat. Žádný z podaných pozměňovacích návrhů výbor ke schválení nedoporučil.

V případě vícerčat se příspěvek zvýší podle novely ze současných 330.000 na 450.000 korun. Vyšší rodičovská u vícerčat, konkrétně 1,5násobek základní, byla schválena v minulém volebním období.

Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 17 z 18 přítomných členů výboru. Pouze poslankyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová se hlasování zdržela.

Od ledna si podle novely na příspěvku polepší rodiny s novorozenci a rodiny s dítětem do čtyř let, které ještě rodičovskou nevyčerpaly. Přesná částka bude podle dřívějších informací záviset na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Navýšení rodičovské prohloubí příští rok rozpočtové výdaje odhadem o 8,6 miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila navrhovaný model za jediný možný kompromis, když ČSSD původně chtěla zvýšení příspěvku pro všechny rodiče dětí do čtyř let věku, tedy i pro ty, kteří jej již vyčerpali.

Na Pirátech obdivuju jejich srozumitelnost. Třeba tenhle vzoreček... Rodiče si určitě každý měsíc rádi spočítají, jaký budou mít rodičák? pic.twitter.com/WROtTPaQHi

— Jana Maláčová (@JMalacova) September 5, 2019

K tomu směřovalo hned několik pozměňovacích návrhů Jana Bauera (ODS), Lucie Šafránkové (SPD), Pavly Golasowské (KDU-ČSL) a v určitém ohledu i Pirátky Olgy Richterové, které ale nezískaly podporu poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, jež ve Sněmovně kabinet toleruje. Komunisté podle Hany Aulické Jírovcové chápou příspěvek jako náhradu za ušlou mzdu v době, kdy se rodič stará doma o dítě.

Výbor nepodpořil například ani návrh skupiny opozičních poslanců na pravidelnou valorizaci příspěvku stejně, jako je tomu u důchodů. Poslanec ANO Aleš Juchelka neuspěl s požadavkem, aby stát jednorázově vyplácel rodičům zbylou část příspěvku na starší dítě, pokud se jim v době pobírání podpory narodí další dítě. Pekarová Adamová neprosadila návrh, aby příspěvek mohli pobírat i prarodiče.

Širší změny zákona odmítlo ministerstvo práce a sociálních věcí i z důvodu nových evropských předpisů, kvůli kterým se bude muset český systém podpor v blízké budoucnosti podstatněji upravit.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání - a nepřijít přitom o rodičovskou - by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výší příjmů závisí.

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek Poslanecká sněmovna Jana Maláčová (ČSSD) Markéta Pekarová Adamová Olga Richterová (Piráti)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy