Rodičovský příspěvek 2020: Vzroste všem? Maláčová chce, aby poslanci hlasovali proti ANO

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) bude apelovat na poslance sociální demokracie i premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ve Sněmovně podpořili senátní verzi růstu rodičovského příspěvku. Maláčová to řekla novinářům před dnešním jednáním vlády.

Sněmovna dříve schválila vládní verzi, podle níž by přidáno z 220.000 korun na 300.000 dostali rodiče novorozenců a ti, kteří budou dávku zrovna pobírat. Senát však minulý týden novelu vrátil s tím, že by se navýšení mělo týkat i rodičů s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali.

"Dochází k obratu na straně sociální demokracie. Za ten rok se úplně všichni postavili na moji stranu, to znamená celá opozice v Poslanecké sněmovně, celý Senát. Zároveň mám informace od ministerstva financí, že státní rozpočet letos dopadne, co se týká hospodaření, o 30 miliard lépe, než bylo plánováno. To jsou dva dobré důvody pro to, abychom zítra schválili v Poslanecké sněmovně moji původní variantu," řekla Maláčová. O věci bude v úterý diskutovat poslanecký klub ČSSD.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na dotaz ČTK uvedla, že netuší, z jakých zdrojů Maláčová vycházela. "Konečné výsledky hospodaření státního rozpočtu za rok 2019 budou známy 3. 1. 2020. Rozpočtová pravidla nicméně ani v případě dosažení nižšího než plánovaného schodku žádné změny ve státním rozpočtu mezi jednotlivými kapitolami v prosinci neumožňují," uvedla Schillerová.

Místopředseda hnutí ANO a předseda Sněmovny Radek Vondráček v neděli řekl, že debatu koalice uzavřela a jejím výsledkem je kompromisní návrh. Nepředpokládá, že by vládní poslanci hlasovali pro senátní verzi.

"Je to vládní návrh, věc, na které jsme se dohodli. Zřejmě by takové hlasování nebylo v souladu s koaliční smlouvou," dodal šéf Sněmovny. Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v ČT poznamenal, že pokud Sněmovna neschválí senátní verzi, budou se podle něj někteří rodiče obracet na Ústavní soud.

Zvýšení rodičovské podle sněmovní verze by mělo příští rok vyjít na 8,6 miliardy. Sněmovna v listopadu rozšiřování okruhu rodin s nárokem na příspěvek odmítla. Pokud by senátní variantu akceptovala, na navýšení by podle senátorky Renaty Chmelové z klubu KDU-ČSL dosáhla pětina rodin s dětmi do čtyř let, tedy zhruba 70.000. Stát by to stálo navíc dalších až 2,6 miliardy korun.

Senát podpořil své doplnění téměř jednomyslně, pro byli i zástupci ANO a ČSSD. Počítá s tím, že rodiče dětí mladších čtyř let, kteří dosavadní příspěvek vyčerpali, by mohli příští rok požádat o doplacení navýšeného příspěvku, tedy 80.000 korun. Obdobný návrh ale při předchozím sněmovním projednávání neuspěl.

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek Jana Maláčová (ČSSD) Radek Vondra (TOP 09) ČSSD Poslanecká sněmovna Senát ČR Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy