Rodina Kubery promluvila: Drsná slova o posledních dnech a smrti šéfa Senátu

Jaroslav Kubera, nedávno zesnulý předseda Senátu, byl v posledních dnech před smrtí pod silným tlakem čínské ambasády a Pražského hradu. Důvodem byla plánovaná cesta na Tchaj-wan. V rozhovoru pro pořad České televize 168 hodin to řekly manželka a dcera zesnulého politika.

Kubera zemřel náhle dne 20. ledna 2020. V kanceláři ho postihla nevolnost, asistentka zavolala záchranáře. Politik byl převezen do nemocnice v Teplicích a poté přemístěn do kardiocentra v Ústí nad Labem, kde zemřel na těžký infarkt myokardu.

Těsně před smrtí byl přitom Kubera podle jeho nejbližších pod obřím tlakem. Prvním důvodem byl výhružný dopis od Číny, ve kterém ho Peking varoval před avizovanou cestou na Tchaj-wan. Pevninská Čína tento ostrovní stát považuje za svou provincii. Druhým byla schůzka s čínským velvyslancem, která se konala tři dny před jeho smrtí.

Dopis objevila po Kuberově smrti jeho manželka Věra. „Našla jsem to v aktovce, byl mimo desky, které měl oficiálně ze Senátu, takže jsem si to přečetla a vyděsila jsem se, protože ten první dopis z čínské ambasády na mě působil dost výhrůžně. Pak jsem našla ještě jeden dopis, ten byl přímo z Hradu,“ vysvětlovala v rozhovoru pro 168 hodin.

Tyto události poslední dny politika silně poznamenaly. „Najednou byl úplně jiný. Nemluvil. My jsme ho vůbec neviděly,“ popisuje Kuberova dcera Vendula Vinšová. Zmíněný dopis předseda Senátu obdržel na novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana. Ten se konal 14. ledna, tedy 6 dní před Kuberovou smrtí.

Už po schůzce na Hradě se prý politik choval nezvykle. „Z toho oběda se vrátil domů, jindy mi vždycky všechno líčil, tentokrát mi neřekl nic, jenom, že to proběhlo normálně. Bylo mu špatně, večer chodil po zahradě, byl nervózní, což jsem teda byla překvapená, protože to se stalo snad poprvé v životě za těch 52 let, co jsme spolu,“ popisuje vdova.

Tři dny po obědě na Hradě se Kubera i se ženou účastnili oslav čínského nového roku na ambasádě v Praze. Tehdy se politik setkal za zavřenými dveřmi z čínským velvyslancem. Schůzka údajně trvala asi 30 minut. Podle manželky byl po tomto setkání Kubera ještě více napjatý.

„Ve mně vyvstal strach. Řekli jsme si, že nebudeme nic jíst, nic pít, ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, nevím. Ale něco se tam dít muselo, protože se pak projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života,“ popsala Kuberová dění na čínské recepci.

O tři dny později politik zemřel na infarkt. Lékaři ale uvedli, že infarkt prodělal zřejmě už v pátek, tedy v den návštěvy velvyslanectví, nebo v sobotu, kdy se konal sjezd ODS, na kterém Kubera ještě vystoupil.

„Takže ten infarkt už byl starší, už odpovídal té stresové situaci. Já jsem na tátu strašně hrdá, jsem na něj hrdá, protože neustoupil. A opravdu to vnímáme tak, že ho to stálo v podstatě život,“ říká dnes Kuberova dcera. 

Podle informací Deníku N to byl hradní kancléř Vratislav Mynář, kdo se setkal se zástupci čínské ambasády a objednal si výhružný dopis Kuberovi. Sám Mynář to na oficiální stránce Pražského hradu popřel a dodal, že s Kuberou měli přátelské vztahy.

Manželka zesnulého politika a šéfa sekretariátu předsedy Senátu Petra Kostky ale Mynář neříká o jejich vztahu pravdu. „Pan Kubera si ho nevážil. Měl ho za intrikána, mluvili spolu jen v nejnutnější možné míře,“ tvrdil v ČT Kostka. 

Kdyby to náhodou nebylo jasné, pan prezident na F1 řekl: „Pan kancléřveřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?“ Oznamuji tedy pro pořádek, že žádná další odpověď na můj dopis nebyla a zřejmě ani nebude. Mlha přede mnou, mlha za mnou...

— Miloš Vystrčil (@Vystrcil_Milos) April 20, 2020

Současný šéf Senátu Miloš Vystrčil už kvůli věci na Hrad poslal tři dopisy, ve kterých žádal vysvětlení. Odpověď však zatím nedostal. Podle Kuberovy rodiny je to neuctivé jak vůči zesnulému politikovi, tak i vůči jeho nástupci Vystrčilovi. „To opět podněcuje podezření, že se děje něco nekalého,“ řekla Kuberova dcera Vendula.

Ke včerejším #168_hodin:Vznikem, účelem a důsledky čínského dokumentu se budu nadále intenzivně a urputně zabývat. Udělám vše proto, aby pravda vyšla najevo. Dlužím to JK a jeho rodině. Považuji to zároveň za naprosto zásadní pro zachování naší suverenity a svobody.

— Miloš Vystrčil (@Vystrcil_Milos) April 27, 2020

A stejně to vidí i její matka Věra Kuberová „Mám z toho takové smíšené pocity. Já si myslím, že už to není otázka jednání pana prezidenta, ale lidí, kteří stojí za ním,“ je přesvědčena. „Vždycky jsem si ústavních činitelů vážila. Ať měli myšlenky, jaké chtěli, každý na to máme právo. Ale tohle se mi opravdu nelíbí. Chtěla bych, aby nelhali a byli upřímní k lidem, i k nám. Dodneška nevím, co si mám o tom všem myslet,“ dodala pro ČT vdova, která jen těžko skrývala slzy.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Čína Senát ČR Pražský Hrad Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy