Rodná čísla. Opravdu skončí? Hamáček chce ještě debatovat

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce ještě dál debatovat o tom, zda nezachovat identifikaci lidí rodným číslem. Novinářům to řekl dnes v souvislosti s materiálem o rušení používání rodného čísla, který odpoledne schválila vláda. Hamáček řekl, že lidé jsou na rodná čísla zvyklí. Změna vychází z deset let starého rozhodnutí Poslanecké sněmovny, podle měsíc starého zákona by se rodná čísla neměla zapisovat do občanských průkazů od roku 2022.

Kromě toho, že by se rodné číslo nemělo používat jako klíčový identifikátor v komunikaci občana se státem, nemělo by se také zapisovat do občanských průkazů. Podle materiálu vnitra se rodná čísla budou lidem nadále přidělovat, pro účely určení totožnosti by se ale měla využívat maximálně dalších deset let.

Hamáček řekl, že opatření zdědil. "Byl přijat argument, že rodné číslo prozrazuje příliš informací o jeho nositeli," uvedl. Debatu o tom, zda je nutné od rodných čísel ustoupit, ale nepovažuje za ukončenou. "Lidé jsou na rodná čísla zvyklí a nechceme je znejišťovat tím, že budeme měnit identifikátory, pokud to nebude bezprostředně nutné," uvedl. Podle něj by se mělo diskutovat o tom, zda celé původní rozhodnutí nezrušit a rodná čísla nezachovat.

Podle materiálu už nyní existují identifikátory sloužící u jednotlivých agend, ze kterých nelze odvodit žádné údaje. Jsou ale neveřejné a slouží pouze k jednoznačnému určení osoby pro účely agendy, pro kterou byl identifikátor přidělen. "Já bych chtěl slyšet, jakým číslem bude rodné číslo nahrazeno, jak bude generováno. Já bych to za sebe nikam netlačil a nepospíchal," uvedl Hamáček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) před jednáním kabinetu řekl, že nahrazení rodných čísel je správnou a logickou cestou. "Za náš resort doporučující stanovisko. Myslím, že je to cesta v 21. století ve smyslu i určité skrytější identity logická," uvedl Havlíček.

Kabinet poté materiál schválil se změnou. "Zadali jsme pouze úkol ministrům zmapovat všechny právní předpisy, které rodná čísla používají," sdělil ČTK Hamáček. Kabinet naopak proti původnímu plánu neuložil členům vládu zpracovat analýzu zavedení nových identifikátorů a Hamáčkovi v návaznosti na to vypracovat do konce roku souhrnný materiál i s finančními dopady změn, s čímž materiál původně počítal.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček rodné číslo občanský průkaz Ministerstvo vnitra Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy