Rozhodnutí Rusů o omezení místních sil na ambasádě je dle ministerstva komplikací

Rozhodnutí o omezení ruských pracovníků na českém velvyslanectví v Moskvě znamená pro Českou republiku významnou technicko-administrativní komplikaci. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zahraničí. Rozhodnutí podle úřadu musí ČR zahrnout do jednání o paritě v otázce počtu pracovníků na obou ambasádách.

Agentura TASS dnes s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí uvedla, že ke konci května se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků. Na každém zastupitelském úřadě podle ní zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě.

Ruští zaměstnanci na zastupitelském úřadě v Moskvě a v Českém domě podle ministerstva vykonávali obslužnou činnost a nepodíleli se na přímém výkonu diplomatických a konzulárních funkcí českého velvyslanectví.

"Pro Českou republiku tento krok představuje významnou technicko-administrativní komplikaci. Fakt tohoto snížení budeme proto nuceni zahrnout do jednání o paritě v otázce počtu pracovníků obou zastupitelských úřadů do budoucna," uvedl resort.

Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti zhruba 110 ruských občanů, ruská ambasáda v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 českých občanů.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Česko žádalo do čtvrtečního poledne o umožnění návratu všech vyhoštěných českých pracovníků na ambasádu. Moskva ale nezareagovala. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) proto oznámil, že počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze srovná podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko dostalo čas na stažení pracovníků do konce května. Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrteční reakci oznámilo, že Moskva přechází v počtech pracovníků ambasád na striktní paritu.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu dříve vyhoštěných zůstalo sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků, uvedl ve čtvrtek Kulhánek v České televizi. Prahu bude muset podle něj opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády s rodinami. Ruská diplomacie mezitím oznámila požadavek, aby byl snížen počet na místě najatých ruských zaměstnanců českého velvyslanectví v Rusku.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

před 20 minutami

před 43 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy