Rozhodnutí v případu podezření z korupce na radnici v Brně dnes nepadne

Krajský soud v Brně bude v případu podezření z korupce na radnici Brno-střed, tzv. kauze Stoka, pokračovat v dokazování. Ve spisu přibylo dalších odhadem 10.000 až 12.000 stran listin, se kterými se budou moci obhájci teprve seznámit. Jednání je odročeno na 23. března a další dny.

Původně měl soud dnes vyhlašovat rozhodnutí. V případu údajného ovlivňování zakázek čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně bývalého místostarosty a radního městské části Jiřího Švachuly (dříve ANO), který byl podle obžaloby hlavou organizované skupiny. Švachula vinu popírá.

Poslední jednání hlavního líčení se konalo loni 7. září, soud tehdy jednání odročil pro vyhlašování rozhodnutí. To se ale odkládá, státní zastupitelství doplnilo spisový materiál o další listiny, strany tak dostaly čas, aby je mohly prostudovat. Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová také upozornila čtveřici spolupracujících obviněných, že není vyloučeno, že jim bude status odňat. Konstatování blíže nespecifikovala. Upozornila také obžalované, že vzhledem k aktuální soudní praxi mohou jednat se státním zástupcem o možné dohodě o vině a trestu. Mezi spolupracující obviněné patří mimo jiné podnikatel Saman El-Talabani či podnikatel Pavel Ovčarčin.

Korupce na radnici se podle žalobkyně odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných v systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní podle obžaloby dělaly takzvaně křoví. Výše úplatků podle žalobkyně dosáhla až 47 milionů korun, šlo o 27 zakázek městské části Brno-střed a o další desítky ovlivněných zakázek na správě nemovitostí městské části.

Případem se soud začal zabývat v září 2020, zhruba rok a půl po policejní razii na radnici Brno-střed. Soud vyslýchal jednotlivé obžalované, následně svědky, četly se listinné důkazy, soud přehrával i odposlechy. Spisový materiál je rozsáhlý, podle dřívějšího vyjádření Národní centrály proti organizovanému zločinu čítá 58 svazků a má téměř 20.000 stran. Závěrečné řeči zazněly loni v září. Soud měl rozhodnout v polovině prosince, jednání tehdy ale odvolal z organizačních důvodů.

Korupční kauza vyústila do velkých problémů hnutí ANO v Brně, které vyvrcholily vystoupením několika politiků včetně bývalého primátora a kandidáta na jihomoravského hejtmana Petra Vokřála z ANO. Předloni v půlce června republikové předsednictvo rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí, nová brněnská organizace formálně znovu vznikla loni na začátku března.

Související

Více souvisejících

Brno soudy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy