Rozhoduje se o nástupci Kubery. Na Teplicku začaly doplňovací volby do Senátu

Na Teplicku dnes v 14:00 začaly doplňovací volby do Senátu, v nichž se rozhodne o nástupci Jaroslava Kubery (ODS), který v lednu nečekaně zemřel. Vítěz voleb se ujme mandátu v horní parlamentní komoře na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024. Voliči vyberou nového senátora z devíti kandidátů. Čas na to mají do sobotních 14:00, kdy se volební místnosti uzavřou.

Hlasování doprovází kvůli epidemiologické situaci zvýšená hygienická opatření. Lidé musí mít při vstupu do budov roušky, které si sejmou jen kvůli ověření totožnosti. Všude bude k dispozici také dezinfekce a volební komisaři budou mít mezi sebou rozestupy.

Ve volebních místnostech budou lidé upozorněni rovněž na to, že z registrovaných adeptů dodatečně odstoupil Tomáš Tožička (Česká pirátská strana), důvodem byla kontroverzní vyjádření na sociálních sítích. Z původně oznámených deseti kandidátů, jejichž hlasovací lístky dostali i do poštovních schránek, tak budou občané vybírat z devíti. Výsledky hlasování bude Český statistický úřad průběžně zveřejňovat po skončení voleb na webu.

Volební účast při posledních senátních volbách na Teplicku v roce 2018 činila v prvním kole 35,64 procenta a ve druhém kole 15,73 procenta. Kubera tehdy zvítězil nad ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem, který kandiduje za hnutí Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených znovu. Mandát chce získat i teplický primátor Hynek Hanza (ODS) nebo ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Lidé měli nového senátora volit na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli krizovým opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Proti postupu kabinetu se ohradil i Senát a vyzval vládu, "aby ani v současné mimořádné situaci nerezignovala na výkon státní moci výhradně v mezích jí vymezených pravomocí a působnosti". Vláda poté schválila nový zákon, kterým konání voleb určila nejpozději na červen.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Volby Jaroslav Kubera Teplice

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Donald Trump ve vězení. Co by se stalo, kdyby ho soud odsoudil?

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy