ROZHOVOR | Porazit ANO je odrazový můstek ke sněmovním volbám, říká Kupka

ROZHOVOR - Má šanci, aby usedl do křesla hejtmana Středočeského kraje. Proto místopředseda ODS Martin Kupka ve stranickém volebním štábu zářil spokojeností, i když konzervativci skončili druzí na pásce za hnutím STAN. „Porazit hnutí ANO je velice pozitivní věc a samozřejmě i pěkný odrazový můstek směrem ke sněmovním volbám v příštím roce,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Kupka z ODS, která na post hejtmana čeká předlouhých dvanáct let. Starosta Líbeznic navíc získal nejvíce preferenčních hlasů.

Ptát se vás na vaši spokojenost, je asi zbytečné. Co váš volební výsledek ve Středočeském kraji znamená pro ODS?

Znamená výrazné posílení naší pozice oproti minulým volbám. Především je to dobrá zpráva pro Středočechy, protože dnešní výsledek bude znamenat změnu poměrů v kraji i regionu.

ODS v závěrečném finiši přespurtovala hnutí ANO. Berete tento výsledek i jako určité zadostiučinění za přestřelku na sociální síti, kdy vás na ní vulgárně urazil manžel stávající hejtmanky pan Pokorný?

Zmíněnou přestřelku jsem ale neinicioval já, poznámka ze strany pana Pokorného byla úplně hloupá. A nemyslím si, že by nám i mně vulgarity ze strany manžela paní hejtmanky poškodily anebo mně ublížily. Podívejte se, jaké hranice jsme dosáhli, skončili jsme těsně pod dvaceti procenty, a to je úžasné číslo.  A porazit hnutí ANO je velice pozitivní věc a samozřejmě i pěkný odrazový můstek směrem ke sněmovním volbám v příštím roce.

Můžete se jen stručně vyjádřit, co říkáte na chování stávající hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, která se po porážce odmítla komunikovat s žurnalisty? Bylo na ní vidět, že prohru neunesla.

Podle mého názoru její počínání nestojí za to, abych ho komentoval.

Jak bude nyní probíhat další povolební vyjednávání se Starosty a nezávislými, protože, pokud byste se s nimi ODS spojila, tak by vám to společně stačilo na většinu? Probíhaly před volbami už nějaké námluvy?

Stejně jako před čtyřmi lety, tak ještě dnes večer zahájíme jednání s hnutím STAN.

Jsou ve hře i další varianty anebo je to vaše první volba, kam vaše kroky zamíří?

Je to první volba a uvidíme, jak se jednání budou vyvíjet.

Jeví se vám jako reálně, že ODS bude vyjednávat jen s hnutím STAN anebo do hry mohou vstoupit ještě nějací jiní partneři?

Osobně si myslím, že partneři přirozeně ve hře jsou, ale vše bude záležet na jednáních o tom, jak sladíme vzájemně programy i na názorech fungování regionu v detailech. Takže určitě nevylučuji, že by se koalice rozšířila.

A je rovněž možnost, že byste s partnery vytvořili velkou koalici proti hnutí ANO?

Troufnu si tvrdit, že to je jedna z alternativ. Určitě je to ve hře

Kdybyste měl jako místopředseda strany zhodnotit, jak dopadla ODS v krajských volbách, co byste řekl?

Zaznamenali jsme výrazné zvýšení počtu krajských mandátů v celé České republice, a to znovu téměř o polovinu, což je jasná zpráva. A myslím, že dnešní result bude znamenat posílení nejen optické, ale i faktické proto, aby se v krajích naplňovala rozumná pravicová politika a našla se dobrá konkrétní řešení.

Ještě bych se vrátil k povolebním jednáním. Čekáte, že budou spíše delší anebo rychlejší?

Vůbec nedovedu odhadnout, jaký budou mít průběh. Jasné je, že povedou k tomu, že se vedení Středočeského kraje opravdu obmění a současná koalice byla dnešním dnem poražena.

Co říkáte volební účasti, která byla kolem čtyřiceti procent?

To je další dobrá zpráva a chtěl bych opravdu upřímně za ni poděkovat všem, kteří k volbám přišli, protože voliči vytvářejí demokracii, přestože ty podmínky byly objektivně svízelnější, lidé čelili obavám, zda se neocitnou kvůli koronavirové  pandemii v nebezpečí, když půjdou k volbám. Skutečnost, že se nebáli a přišli k urnám vyhodnocuji jako velice dobrou zprávu. Například ve středních Čechách přišlo o pět procent více lidí k volbám než před čtyřmi lety, kdy jsme s žádným koronavirem nebojovali.

Jak vnímáte fakt, že jste ze všech kandidátů získal nejvíce preferenčních hlasů?

Je to velmi potěšitelné a i za to moc děkuji voličům, kteří přišli podpořit ODS a dali mně preferenční hlas.

Politologové se domnívají, že ODS, která už dvanáct let čeká na post hejtmana, je mu nejblíže právě ve středočeském kraji. Bude vaší prioritou této mety dosáhnout anebo upozadíte své ego?

Samozřejmě, že argumentem v povolebních jednáních bude i zmínka o preferenčních hlasech. Ale podstatné je, abychom změnu, kterou voliči u uren ve Středočeském kraji vyjádřili, skutečně naplnili.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 rozhovor Martin Kupka (ODS) ODS Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy