ROZHOVOR | S USA chceme spolupracovat bez ohledu volby, říká pro EZ Petříček

ROZHOVOR – Šéf diplomacie Tomáš Petříček detailně neřeší, jestli by pro Českou republiku bylo lepší, aby v amerických prezidentských volbách vyhrál Donald Trump či jeho protikandidát Joe Biden. „Česká diplomacie oceňuje především intenzitu spolupráce se Spojenými státy, která se v posledních letech zvýšila, a věřím, že bude pokračovat bez ohledu na fakt, kdo zvítězí,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Z jeho hlasu byla znát nevyspalost i únava. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček strávil předchozí noc sledováním průběžného sčítání hlasů ohledně amerických prezidentských voleb. „Vše jsem sledoval až do časných ranních hodin.“

Místopředsedu ČSSD nepřekvapilo, že hlava státu Donald Trump si v dosavadních výsledcích voleb vede lépe, než se predikovalo. „Průběžný Trumpův výsledek není úplným překvapením, i když většina průzkumů veřejného mínění favorizovala Joea Bidena. Vše je zatím pro obě strany plně otevřené a budeme čekat na výsledky korespondenčního hlasování.“

Podle Petříčka se o budoucím nájemci Bílého domu na další čtyři roky rozhodne ve státech, které patří do takzvaného Rezavého pásu, kam spadá Pensylvánie, Michigan, Wisconsin i Ohio, kde už Trump zvítězil. „ Právě takzvaný Rezavý pás bude pro výsledek naprosto klíčový. Na konečný výsledek ale budeme ještě čekat několik dní,“ domnívá se.

Bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí nepředpokládá, že by jak po zvolení Trumpa či Bidena došlo k zásadní změně kurzu v americké zahraniční politice. „Oba kandidáti se totiž na klíčových otázkách poměrně shodují, a to, ať se jedná o vztahy s Čínou anebo problému Blízkého východu. A tak se domnívám,  že je možné v těchto oblastech naopak predikovat kontinuitu bez ohledu na skutečnost, kdo zvítězí,“ řekl pro EuroZprávy.cz.

O ŠÉFU BÍLÉHO DOMU ROZHODNE REZAVÝ PÁS

Pane ministře, předpokládám, že jste si nenechal ujít volební prezidentskou noc…

Průběžné sčítání hlasů jsem samozřejmě sledoval, a to až do časných ranních hodin.

Nepřekvapilo vás, že si Trump vede lépe než se předpokládalo? Šéf Bílého domu si například připsal cenná vítězství ve státech Florida, Iowa a Ohio.

Dosavadní Trumpův výsledek není úplným překvapením, i když většina průzkumů veřejného mínění favorizovala Joea Bidena. Nicméně řada odborníků upozorňovala, že konečné rozhodnutí bude nesmírně těsné, což se nakonec plně potvrzuje. Vše je zatím pro obě strany plně otevřené a budeme čekat na výsledky korespondenčního hlasování.

Jaký stát bude podle vás pro volbu klíčový?

Určitě se bude jednat o státy takzvaného Rezavého pásu, kam spadá Pensylvánie, Michigan i Wisconsin. (Ještě do Rezavého pásu patří Ohio, kde už Trump vyhrál – pozn. red.). Právě zde se očekává, že v těchto státech se rozhodne o tom, kdo bude příštím americkým prezidentem.

Kdy můžeme očekávat konečné výsledky?

Protože se ještě budou započítávat korespondenční hlasy, kterých je kvůli koronavirové pandemii více než v minulosti, tak lze předpokládat, že si ještě několik dní budeme muset počkat. Někteří experti tvrdí, že konečné výsledky nebudeme znát dříve než za tři dny.

Jako šéfa diplomacie se vás musím zeptat, s jakou administrativou by se České republice spolupracovalo lépe?

Česká diplomacie oceňuje především intenzitu spolupráce se Spojenými státy, která se v posledních letech zvýšila. Už Trumpova administrativa věnovala regionu střední Evropy větší pozornost, než tomu bylo v minulosti. Máme celou řadu témat, na kterých chceme spolupracovat, a to bez ohledu na skutečnost, kdo bude americkým prezidentem. Věřím, že v řešení otázek, které nás s USA spojují, budeme pokračovat.

Existuje něco konkrétního, co vytýkáte jak Trumpovi, tak i Bidenovi?

Kladete diplomatovi obtížné dotazy. Řekl bych ale, že Trumpův přístup k zahraniční politice je pro Evropu dlouhodobě citlivý. A tady lze očekávat, že zmíněný styl i témata by v případě  Trumpova znovuzvolení pokračoval. Co se týče Bidena, tak Evropa očekává, že v otázkách jako je klima, možná euroatlanské vztahy, by mohlo dojít k přiblížení pozic mezi Evropou a USA. Ovšem nelze očekávat, že by i zde došlo k zásadní změně kurzu americké zahraniční politiky. Oba kandidáti se totiž na klíčových otázkách poměrně shodují, a to, ať se jedná o vztahy s Čínou anebo problému Blízkého východu. A tak se v těchto oblastech domnívám, že je možné naopak predikovat kontinuitu bez ohledu na skutečnost, kdo zvítězí.

Jak hodnotíte letošní předvolební prezidentskou kampaň?

Americké prezidentské volby jsou vždy spojeny s emocemi, ale letošní kampaň bych neváhal označit za více vyostřenou. V mnoha ohledech byla i vypjatější. Samozřejmě důležité bude, aby došlo k uznání výsledků voleb a nenastaly ústavní komplikace. A pokud by vyhrál Joe Biden, tak aby nastalo poklidné předání prezidentského úřadu.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Petříček USA (Spojené státy americké) Volby USA

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy