Rozkol v ČSSD: Vedení strany se zostra pustilo do Zimoly

Zatímco v Pardubickém kraji se ČSSD jednotně rozhodla ke spolupráci s dalšími subjekty a nezávislými osobnostmi, v jižních Čechách část tamního vedení sociální demokracie chtěla skrze nové hnutí spolupracovat s ČSSD. Na rozdíl od pardubického případu tak nešlo o krok vedoucí ke sjednocení či soudržnosti, ale naopak o rozdělování strany, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Barbora Gavenda.

Jihočeskou ČSSD rozdělilo listopadové rozhodnutí tamního krajského předsedy založit hnutí Změna 2020. Zimola po sporu na pondělním jednání jihočeského předsednictva na svou funkci rezignoval, vedení opustili i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Zimola poté uvedl, že zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda v posledních komunálních volbách uspěl v čele uskupení s názvem Lepší Nové Město, hejtman Martin Netolický povede letos v krajských volbách kandidátku sdružující sociální demokraty, nestraníky a hnutí Společně pro kraj. "V těchto případech došlo k tomu, že ve městě a v kraji ČSSD jednotně rozhodla o spolupráci s dalšími subjekty a nezávislými osobnostmi," řekla ČTK Gavenda.

V takových případech podle ní může širší kandidátka znamenat možnou cestu, jak na podzim uspět v krajských volbách. "V jižních Čechách se část tamního vedení ČSSD rozhodla, že založí nové politické hnutí, skrze které pak budou spolupracovat s ČSSD. Nejde tedy o sjednocení či soudržnost, ale naopak o rozdělování ČSSD. A to je velký rozdíl," dodala mluvčí.

Lídři ČSSD na Zimolův krok reagovali ostře už v listopadu. Spolupráci s dalšími subjekty a nezávislými osobnostmi vedení podporuje, pokud může pomoci k lepšímu volebnímu výsledku, naopak za nepřijatelné označovalo kandidátku, která by konkurovala ČSSD. "Pokud se jedná o kandidátku ČSSD s nezávislými osobnostmi, odsouhlasenou předsednictvem ČSSD, tak je to v pořádku. Pokud se jedná o projekt mimo ČSSD, tak je to proti stanovám ČSSD, se všemi důsledky, které z toho plynou," uvedl v listopadu statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka k Zimolově iniciativě.

Stanovy ČSSD počítají s tím, že členství zanikne bez dalšího dnem vzniku neslučitelnosti. Neslučitelné s členstvím podle dokumentu je, pokud sociální demokrat podá nebo se objeví na kandidátní listině do voleb, která je odlišná od ČSSD, ČSSD ji nespolutvoří a nebyla předem schválena ve straně.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jiří Zimola hnutí Změna 2020 Jihočeský kraj Pardubický kraj

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy