Ruská vojenská intervence v Bělorusku nyní podle Petříčka nehrozí

Přímá ruská vojenská intervence v Bělorusku podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nyní nehrozí. Hrozbou je naopak postupné osekávání suverenity Běloruska. Jeho autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko čelí nebývalým masovým demonstracím po prezidentských volbách, jejichž výsledky jsou považovány za zfalšované. Petříček to dnes uvedl na mezinárodním sympoziu o demokracii v 21. století, které v Praze uspořádala nezisková organizace Institute H21 kolem mecenáše Karla Janečka.

Podle Petříčka je třeba vyvíjet podporou občanských iniciativ, církví či nezávislých odborů tlak na Lukašenkův režim, aby začal jednat se zástupci opozice, a "zabránit narušení suverenity a územní celistvosti" Běloruska. Lukašenko chce v pondělí mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mimo jiné o další integraci obou zemí v rámci společného svazového státu. Podle Petříčka je nutné "nepřipustit situaci, že pro Lukašenka bude jediné východisko vzdát se suverenity". "Rusko se zatím chová velmi opatrně," podotkl ministr.

Situací v Bělorusku se má za týden zabývat Evropská unie, která se vesměs shoduje na zavedení sankcí vůči představitelům běloruského režimu, jež jsou odpovědni za represe a násilí vůči účastníkům demonstrací. Mezinárodní platformou pro jednání s Běloruskem by mohla také být Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, naznačil ministr.

Nynější situace v Bělorusku je podle Petříčka zlomová v tom, že se tamní občané probudili z politické apatie. Lukašenko během epidemie koronaviru ukázal, že "ztratil kontakt s realitou" a "neví, co se v jeho zemi děje", uvedl Petříček. Nynější protesty se od předchozích liší svou masovostí, dlouhodobostí azáběrem do všech vrstev společnosti, podotkla historička běloruského původu Alena Marková z Karlovy univerzity.

Epidemie koronaviru má dopady i na ostatní státy, shodovali se další účastníci sympozia. Profesor sociologie na univerzitě v Osnabrücku György Széll poukázal mimo jiné na potřebu bránit demokratické systémy a instituce proti populistickým snahám o jejich změnu. Podle něj se společnost musí na přítomnost koronaviru adaptovat, neboť zcela vymýtit se ho nepodaří.

Rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová zopakovala sedm klíčových podmínek občanské iniciativy KoroNERV-20 pro restart českého hospodářství. Mezi ně patří změna orientace na maximální zisk ve prospěch udržitelné ekonomiky a regionalizace včetně investic. Přijímaná opatření by podle Nerudové neměla ohrožovat podstatu fungování svobodné a demokratické společnosti.

Související

Více souvisejících

Rusko Bělorusko Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy