Fiala chce, aby si EU uvědomila, že Ukrajina nebojuje jen za sebe

Je třeba, aby si celá Evropská unie byla schopna uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe, ale také o demokracii, svobodu, práva a nezávislost. V projevu před dnešním video vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v českém Parlamentu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerský předseda hovořil mimo jiné o snaze Česka pomáhat Ukrajině v dodávkách zbraní i o počtech uprchlíků, převážně žen a dětí, které Česko přijalo po napadení Ukrajiny Ruskem. Zmínil také dvě české oběti bojů na Ukrajině. Premiér uvedl, že Zelenskyj byl přinucen obléct se do uniformy a přijímat těžká rozhodnutí. "Bojuje a potřebuje pomoci," konstatoval.

Rusko jako agresor podle Fialy ukazuje, že jsou mu cizí hodnoty jako demokracie a právo, a jeho nejmenší ambicí je obnova Sovětského svazu. Pokud se nepodaří agresora zastavit, dalšími oběťmi budou Pobaltí a země střední Evropy, uvedl premiér. "To je přímé nebezpečí pro naše životy a to nemůžeme připustit," konstatoval. Se Zelenským je podle svých slov v pravidelném kontaktu, řeší pomoc s dodávkami zbraní i pomoc uprchlíkům.

Pekarová Adamová: Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu

Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu, prohlásila v dnešním úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenského označila za hrdinu.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem je podle Pekarové Adamové bojem mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím a mezi pravdou a lží. Nejedná se podle ní o běžnou válku.

"Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí - od zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktury. Záměrné ničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí. Vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného než projev terorismu," řekla Pekarová Adamová. Soudí, že Zelenskyj patří patří k vůdcům, kteří "svým příkladem vedou národy k vítězství i navzdory pochybovačům".

Předsedkyně Sněmovny také připomněla, že Sněmovna už v první den ruské vojenské invaze na Ukrajinu 24. února tento podle ní barbarský akt odsoudila. Dolní komora tehdy také podpořila územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích a vyzvala Rusko, aby vojenskou akci ihned zastavilo a stáhlo své jednotky z ukrajinského území.

Vystrčil: Ukrajina bojuje za celý svobodný svět, potřebuje podporu

Ukrajina podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bojuje proti ruské agresi za celý civilizovaný a svobodný svět. Je třeba ji podporovat nejen slovy, ale také činy, uvedl dnes Vystrčil před vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před oběma komorami českého parlamentu.

"My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost, za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bojujete za celý civilizovaný a svobodný svět," prohlásil Vystrčil.

Předseda Senátu slíbil, že Česko bude Ukrajinu nadále podporovat nejen slovy, ale i činy. Jako příklad uvedl humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům a finanční pomoc na nákup zbraní pro Ukrajinu. Poděkoval za ni vládě i českým obyvatelům.

Češi podle Vystrčila s ohledem na nacistickou okupaci po roce 1938 a sovětskou okupaci po roce 1968 velmi dobře rozumí tomu, co lidé na Ukrajině prožívají. Tyto události podle šéfa horní komory umožňují, "abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární".

Vystrčil připomenul, že od zahájení ruské invaze na Ukrajinu uplynuly téměř čtyři měsíce. Zmínil také svou návštěvu v Kyjevě a okolí. "My víme, jak to u vás vypadá, máme očité informace," uvedl. Podle předsedy Senátu je třeba odvahu Ukrajinců velmi ocenit nejen slovy, ale také činy. Senát po vystoupení Zelenského chystá usnesení, v němž by mimo jiné apeloval na členské státy EU, aby na nadcházejícím summitu vyhověli žádosti Ukrajiny a uznaly ji za kandidátskou zemi EU.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová válka na Ukrajině Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Petr Fiala (ODS) Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy