Rusnok před poslanci odmítl obavy ze zneužití pravomocí ČNB

Riziko případných excesů ve smyslu zneužití pravomocí České národní banky (ČNB) je po zhruba 30 letech jejich fungování spíše teoretické. Poslancům to dnes řekl guvernér centrální banky Jiří Rusnok, když vyvracel jejich obavy z přílišného navýšení pravomocí ČNB.

Části opozičních poslanců se nelíbí, že by centrální banka mohla stanovovat ze zákona podmínky pro poskytování hypoték a že by se natrvalo rozšířily její možnosti obchodů na finančních trzích. Obavy poslanců odmítla i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poslanci se novelou zákona o ČNB zabývají ve třetím čtení a měli by ji už schvalovat. Debatu prodlužují rozsáhlé kritické projevy především poslanců Pirátů, ODS nebo TOP 09, které místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) označil za obstrukci.

Česká národní banka mohla do loňského roku obchodovat pouze na peněžním trhu a jen s úzkým okruhem subjektů. Širší možnosti obchodů i rozšíření okruhu subjektů však loni na jaře vláda předložila poslancům samostatně jako předlohu v legislativní nouzi v souvislosti s nástupem pandemie koronaviru. Sněmovna ji ale upravila tak, že bude platit jen do konce letošního roku. Předloha nyní dává centrální bance tuto možnost natrvalo.

Ministryně financí v reakci na obavy poslanců uvedla, že vždy bude platit zákaz měnového financování. Poukázala na paragraf zákona, který zakazuje ČNB přímý nákup státních dluhopisů od státu a na němž se nic nemění. Občanský demokrat Jan Skopeček naopak tvrdil, že centrální banka může státní dluhopisy nakupovat oklikou přes komerční banky.

Rusnok uvedl, že finanční trhy fungují nejenom na základě momentálně platné legislativy, ale současně předvídají, co se bude dít v budoucnu. Podle něj pomohlo už to, že Sněmovna přijala rozšíření možných obchodů již loni. Účastníci trhu vědí, že kdyby nastal problém, jejich investice nebudou ohroženy z hlediska likvidity, popsal. Řekl, že ČNB má rámcové smlouvy se dvěma pojišťovnami a třemi správci aktiv v tom směru, že pokud by potřebovali posílit svoji likviditu, může jim ji centrální banka v rámci repo operací poskytnout.

V případě regulace hypoték může nyní ČNB pouze vydávat doporučení, která ale nejsou závazná. Nově by měla být závazná ze zákona. Rusnok před poslanci zopakoval, že úvěry na bydlení jsou klíčovou složkou celého úvěrového trhu a představují zhruba jeho polovinu. Zdůraznil, že úvěrový trh a banky jsou nejčastějším zdrojem velkých ekonomických krizí. Dosavadní doporučení bankám ohledně hypoték podle něj mohou být v případných krizích nedostatečná a neúčinná.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) ČNB

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy