Ruští diplomaté z konzulátů musí z ČR do 12. března. Jindrák byl ohledně Ruska naivní

Pracovníci ruských generálních konzulátů v Brně a Karlových Varech musejí podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) opustit Českou republiku do 12. března. Pokud tak neučiní, ztratí postavení diplomatů. Lipavský to dnes uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vláda se rozhodla odvolat souhlas s provozem obou ruských konzulátů v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Své rozhodnutí oznámila minulý týden ve čtvrtek. Rozhodnutí bylo odesláno tento pátek, uvedl Lipavský.

Česko předminulý týden pozastavilo provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. České velvyslance v Rusku a Bělorusku povolalo na konzultace.

Ministr zahraničí Lipavský dnes potvrdil, že Rusko bude mít na velvyslanectví v Praze sedm diplomatů a 25 administrativních pracovníků. Zatím nehodlá vyhovět volání po vyhoštění ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského, který den před zahájením ruské invaze na Ukrajinu odmítl jako nepodložená obvinění hrozbu agrese Ruska vůči Ukrajině.

Věřit v domluvu s Ruskem bylo naivní, řekl Jindrák

Za naivní označil ředitel hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák to, že věřil v domluvu s Ruskem. Dnes by měl velký problém se současnou ruskou reprezentací jednat. Řekl to dnes v Partii Terezy Tománkové na Prima CNN News. Zopakoval, že prezident Miloš Zeman se z útoku Ruska na Ukrajinu cítí podvedený a zklamaný.

Český prezident, který byl v minulosti kritiky obviňován z příliš proruského postoje, ruskou invazi na Ukrajinu ostře odsoudil v televizním projevu. Přiznal, že se se v postoji k ruskému vedení mýlil. Někteří politici, například předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), se kvůli předchozím Zemanovým postojům nezúčastní pondělního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Zdůvodnili to tím, že si pamatují prezidentova proputinovská vyjádření. Kvůli vazbám na Rusko čelil opakovaně kritice i Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý, který je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil Zemanova jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle hradní kanceláře není v pozici poradce placen.

Chybu v hodnocení ruského vedení dnes přiznal i ředitel hradní diplomacie Jindrák. "Já jsem byl naivní, já to říkám zcela na rovinu," uvedl. Poukázal na to, že žil 18 let na Západě, a domníval se proto, že s každým je možná dohoda. "Byl jsem dobré vůle, že jsme schopni se domluvit. Ale já řeknu na rovinu, já už dneska bych měl velký problém si s nějakým ruským diplomatem z této reprezentace sednout a seriózně s ním něco vyjednávat," řekl.

Prezident Zeman podle něj současnou situaci na Ukrajině prožívá dost osobně. Podle Jindráka se ale podobně jako český prezident mýlilo v Putinovi 90 procent světových politiků. Zmínil například bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou, francouzského prezidenta Emanuela Macrona, představitele Finska nebo Itálie.

Jindrák již dříve tento týden v Mladé frontě Dnes řekl, že se Zeman cítí z Putina zklamaný a podvedený. Podle Jindráka roli zřejmě hraje také to, že Zeman pamatuje invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský Rudolf Jindrák Rusko Velvyslanectví Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy