RVVI navrhla rozpočet na vědu pro rok 2021 ve výši 41 miliard

Rada pro výzkum vývoj a inovace (RVVI) navrhla rozpočet na vědu na příští rok ve výši 41 miliard korun. Z toho 2,8 miliardy korun má být určeno na specifický, špičkový výzkum ve zdravotnictví. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který je zároveň místopředsedou RVVI.

Původně se uvažovalo o návrhu v rozmezí 37,5 miliardy až zhruba 40 miliard korun. Rozpočet na vědu pro letošní rok činil 37,5 miliardy korun.

"Na rok 2021 chceme navrhnout řádově 41 miliard rozpočet na vědu. Ale co je důležité, z toho 2,8 miliardy chceme dát na specifický nový výzkum, a to pouze na zdravotnictví," řekl Havlíček, který se zúčastnil dnešního mimořádného zasedání RVVI. Zdůraznil, že tyto peníze nemají jít přímo na výzkum spojený s pandemií covid-19.

"Obecně chceme posílit výzkum, protože se v době pandemie prokázalo, že zdravotní infrastruktura a péče funguje velmi dobře. Věc druhá je ale ta, že je prostě vidět, že ve zdravotnictví je podceněna věda a výzkum. Chceme to prostě na špičkový výzkum, nejlepší projekty," řekl ČTK.

Podle Havlíčka by v budoucnu měl být podpořen tento typ výzkumu každoročně zhruba třemi miliardami korun. Uvedl, že by byl pod přímou kontrolou premiéra a RVVI. Rada pro něj chce špičkové vědce z Česka i zahraničí.

Havlíček podotkl, že na zdravotnický výzkum je v současnosti vyčleněno 1,7 miliardy korun. "My k nim dáváme 2,8 miliardy, ale těch 1,7 miliardy jsou na takové běžné věci. Tam jsou institucionální a účelová podpora, a to už jsou víceméně rozdělené programy, které jdou zejména přes Agenturu pro zdravotnický výzkum," dodal ministr.

Další místopředseda RVVI, molekulární biolog a genetik Petr Dvořák, později ČTK řekl, že asi polovina z navýšení by měla jít na celostátní projekty řešící covid-19 "multidisciplinárně" a podpořit spolupráci chemiků, virologů, lékařů a dalších profesí. "S tím, že by to mělo za úkol ne vyřešit to česky a pro Česko, ale zapojit se do světového mainstreamu, držet krok s tím, co se děje ve světě a být u toho. Přispět něčím do toho hlavního proudu," popsal vědec.

Podle něj RVVI schválila usnesení, že zatímco jeden celostátní program by byl hodně specifikovaný právě na "virologické věci s covidem", další hlavně na prevenci závažných onemocnění. "Zejména oblasti, které s tím jsou hodně spojeny, co se třeba tou covidovou krizí zanedbalo. Screeningové problémy, včasná diagnostika nádorových onemocnění...," upřesnil vědec.

V rámci zbylých 38,2 miliardy korun RVVI schválila také zvýšení rozpočtu na výzkum ministerstvu práce a sociálních věcí. Resort by měl dostat přidáno přes 11 milionů korun, rada záměr avizovala už v červnu. Podle Dvořáka mají peníze podpořit tamní "dobře rozjeté" programy zaměřené na socioekonomické záležitosti.

Související

Vědci, ilustrační foto

Základna pro boj s epidemiemi? Akademie věd ČR chce vybudovat Virologický ústav

Vybudování Virologického ústavu či centra by tuzemskou virologii i příbuzné obory posunulo na vyšší úroveň. Nyní je výzkum "rozptýlen" na různých pracovištích. Vznikla by také základna pro boj s epidemiemi virových onemocnění. Ústav by vyšel na střední jednotky miliard korun, především z evropských fondů. ČTK to řekla předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) a vědkyně v oboru experimentální botaniky Eva Zažímalová.
Vláda ČR

RVVI navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun, což je o 1,22 miliardy více, než činí letošní. Pro rok 2022 navrhuje rada rozpočet ve výši 38 miliard, o rok později by to mělo být 38,64 miliardy. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici a jež v pondělí projedná vláda.

Více souvisejících

Rada pro výzkum vývoj a inovace Vláda ČR rozpočet Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy