RVVI navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne rozpočet na vědu pro příští rok 37,47 miliardy korun, což je o 1,22 miliardy více, než činí letošní. Pro rok 2022 navrhuje rada rozpočet ve výši 38 miliard, o rok později by to mělo být 38,64 miliardy. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici a jež v pondělí projedná vláda.

Místopředseda RVVI Pavel Baran nedávno řekl, že očekává další peníze z evropských fondů v rámci miliard korun.

Institucionální složka rozpočtu by měla příští rok činit 20,29 miliardy, nejvyšší položkou je rozvoj výzkumných organizací. Účelové výdaje na různé dotační programy a granty mají dosáhnout 17,18 miliardy.

Evropské peníze by podle dřívějšího vyjádření Barana měly do vědy jít z nového fondu. Vláda by měla 12. října projednat dokument k restartu hospodářství, jehož součástí bude národní plán obnovy k čerpání zhruba 180 miliard korun. Peníze by podle Barana mohly jít zčásti do projektů na zdravotnický výzkum, a to ne pouze na biomedicínský, ale v širších sociálních, ekonomických a sociologických souvislostech. Druhá část peněz by mohla směřovat zejména do průmyslového a technického výzkumu.

Národní plán obnovy bude podkladem pro to, aby Česká republika mohla čerpat z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Peníze budou muset být ze 70 procent vyčerpány do roku 2022, do roku 2023 pak zcela. Proplacené musejí být do roku 2026.

Související

Vědci, ilustrační foto

Základna pro boj s epidemiemi? Akademie věd ČR chce vybudovat Virologický ústav

Vybudování Virologického ústavu či centra by tuzemskou virologii i příbuzné obory posunulo na vyšší úroveň. Nyní je výzkum "rozptýlen" na různých pracovištích. Vznikla by také základna pro boj s epidemiemi virových onemocnění. Ústav by vyšel na střední jednotky miliard korun, především z evropských fondů. ČTK to řekla předsedkyně Akademie věd ČR (AV ČR) a vědkyně v oboru experimentální botaniky Eva Zažímalová.
Ilustrační foto

RVVI navrhla rozpočet na vědu pro rok 2021 ve výši 41 miliard

Rada pro výzkum vývoj a inovace (RVVI) navrhla rozpočet na vědu na příští rok ve výši 41 miliard korun. Z toho 2,8 miliardy korun má být určeno na specifický, špičkový výzkum ve zdravotnictví. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který je zároveň místopředsedou RVVI.

Více souvisejících

Rada pro výzkum vývoj a inovace Vláda ČR rozpočet

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy