Rychetský půjde 28. října na Hrad. Ovčáček na něj nedávno nevybíravě útočil

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský bere svou účast při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě jako povinnost vyplývající z funkce. Pozvání na 28. října dnes obdržel poštou, oznámila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Slavnosti u příležitosti státního svátku se tak Rychetský zúčastní.

"Vzhledem k tomu, že pan předseda nevnímá pozvánku na oslavu státního svátku personifikovaně, ale jako pozvání pro ústavní instituci, domnívá se, že je jeho povinností tam jít," uvedla Sedláčková.

Nedávno byl Pavel Rychetský terčem kritiky hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka i prezidenta Miloše Zemana. Kritika následovala poté, co Rychetský uvedl, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to herečka Vlasta Chramostová.

Jiří Ovčáček na sociálních sítích uvedl, že Rychetský svým "nehumánním a neetickým prohlášením" ublížil posmrtně Chramostové i zpěváku Karlu Gottovi, který měl pohřeb se státními poctami. Nebylo ale jasné, zda jde o jeho názor, nebo o prezidentův.

Zeman sám v rozhovoru na Frekvenci 1 uvedl, že Rychetský se plete do politiky a zanedbává práci na Ústavním soudu.

Rychetský pak v rozhovoru pro Deník N řekl, že Pražský hrad vnímá úmrtí významných osobností především politicky, nikoli lidsky. Zároveň uvedl, že vyjádření hradního mluvčího ani prezidenta nekomentuje.

Související

Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 
Petr Pavel

Pavel v pátek jmenuje nástupce Rychetského i další členy vedení ÚS

Petr Pavel se v pátek chystá kromě nových soudců jmenovat i členy vedení Ústavního soudu. V jeho čele po dvaceti letech skončí Pavel Rychetský. Prezident od březnového nástupu do funkce prosadil šest kandidátů na ústavní soudce, se třemi z nich včera vyslovila souhlas horní parlamentní komora. 

Více souvisejících

Pavel Rychetský Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Pražský Hrad Jiří Ovčáček prezident čr

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy