ROZHOVOR | S premiérem jsem se sešel podle zákona. Kompromitující materiály na ředitele Koudelku jsem nesháněl, říká Koten

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) nesouhlasí s tvrzením poslance ODS Pavla Žáčka, podle něhož nemá žádnou pravomoc scházet se bez vědomí členů orgánů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jednat s ním o postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). „S panem premiérem jsem na základě jeho žádosti řešil doplnění žádosti podle zákona o tajných službách a projednání návrhu na ředitele vládou tak, abychom se pohybovali v zákonném rámci pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost,“ říká Radek Koten, který tak reaguje na kritiku místopředsedy orgánu Pavla Žáčka, jenž své vyjádření poskytl včera webu EuroZprávy.cz.

Koten rovněž popírá, že by na Hradě sháněl kompromitující spisy na současného ředitele BIS Michala Koudelku, jemuž příští týden skončí pětiletý mandát a není jasné, zda mu bude prodloužen. „Žádné materiály jsem nesháněl, a ani žádné dokumenty nemá výbor k dispozici,“ tvrdí v rozhovoru po EuroZprávy.cz předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten. Zákonodárce z SPD se domnívá, že Hrad pravděpodobně disponuje nějakými dokumenty ohledně ředitele Koudelky a na žádost lidoveckého poslance Jana Bartoška, který do nich chtěl nahlédnout, si je měl šéf výboru vyžádat. Nakonec od svého záměru ustoupil. „Protože nebyly splněny zákonné důvody pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost, není o čem jednat a výbor se neuskuteční. Poslanec, který o ně formou SMS projevil zájem, nyní zřejmě nemá důvod je studovat,“ konstatuje Koten, který tvrdí, že s prezidentem Milošem Zemanem, jenž se proti Koudelkovi dlouhodobě vymezuje, ani s jeho okolím není v kontaktu.

Lídr hnutí SPD v Kraji Vysočina pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny prohlašuje, že osobně nemá žádného kandidáta na post ředitele BIS. „Vše je v plně v gesci vlády. Podle zákona nominuje ředitele BIS vláda a jmenuje kabinet po projednání příslušným výborem. Je to tedy odpovědností vlády, nikoliv mou.“ Sám nedokáže predikovat, kdy bude svolaná mimořádná schůze sněmovního výboru, která bude probírat postup výběru na šéfa BIS. “Rád bych odpověděl, ale informace by měla hodnotu věštění z křišťálové koule. Musíme tedy počkat na další jednání vlády, anebo jejich členů a na žádost podle příslušných pravidel.“

V KONTAKTU S PREZIDENTEM A JEHO OKOLÍM NENÍ

Pane předsedo Kotene, proč jste se scházel s panem premiérem Andrejem Babišem ohledně ředitele BIS Michala Koudelky a o čem jste spolu rokovali?

S panem premiérem jsem na základě jeho žádosti řešil doplnění žádosti podle zákona o tajných službách a projednání návrhu na ředitele vládou tak, abychom se pohybovali v zákonném rámci pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost. Dalším zákonným důvodem je buď osm podpisů členů výboru, popřípadě žádost předsedy sněmovny. Tyto možnosti jsem mu navrhl a čekal jsem tedy na jejich doplnění.

Co říkáte na vyjádření pana poslance Žáčka, že jste v tomto případě překročil své kompetence, když jste jednal bez vědomí sněmovního výboru pro bezpečnost?

Pokud pan Žáček říká, že nemohu jako poslanec s osobním mandátem poslance a předseda výboru ve věci svolání výboru konat a ještě se nemám bavit s premiérem, který žádost posílá, nápadně mi to připomíná režim před rokem 89, který pan doktor tak dlouho studoval na Ústavu pro studium totalitních režimů.

Z jakého důvodu jste tvrdil, že opozice nesežene dost hlasů pro svolání mimořádné schůze, když opozice by podle tvrzení pana Žáčka dala dohromady nejméně osm hlasů?

Je to jednoduché. Po telefonátu s Janem Bartoškem (místopředseda KDU-ČSL a člen výboru pro bezpečnost – pozn. red.), který podpisy před čtrnácti dny sbíral a měl jich sedm, jsem se dozvěděl, že podpisy, které má, nedá na svolání tohoto výboru, neboť někteří podepsaní členové mu k tomu nedali souhlas. Jen spekuluji, že to mohl být i pan doktor Žáček.

Je pravdou, že jste po rokování pana předsedy Okamury s prezidentem Zemanem změnil na celou kauzu Koudelka názor?

Já nevnímám projednání ředitele jako kauzu a můj názor je stále jednoznačný. Dle zákona o tajných službách projedná výbor na návrh vlády kandidáta do čela tajné služby. Kauzu ale očividně již delší dobu využívají někteří politici pro svoje zviditelnění.

Proč jste sháněl z Hradu materiál na pana plukovníka Koudelku? Spisy údajně měly být kompromitující na stávajícího ředitele?

Žádné materiály jsem nesháněl, a ani žádné dokumenty nemá výbor k dispozici. Bezpečnostní odbor Kanceláře prezidenta republiky je na žádost členů výboru může poskytnout standardní cestou zabezpečené spisové služby na zabezpečené místo Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tam si je poslanci, kteří by o prostudování dokumentů měli zájem, mohou proti podpisu prohlédnout.

Promiňte, ale vaší odpovědi nerozumím. Říkáte, že jste nic nesháněl, ale poslanec Žáček tvrdí, že jste nakonec od svého záměru vyžádat si dokumenty ustoupil. Co vás k tomu vedlo?

Tady musím váš dotaz uvést na pravou míru. Hrad pravděpodobně disponuje nějakými dokumenty ohledně pana ředitele Koudelky a pan poslanec Bartošek do nich chtěl nahlédnout, a proto jsem je chtěl na jeho žádost zaslat. Protože ale nebyly splněny zákonné důvody pro svolání mimořádné schůze výboru pro bezpečnost, není o čem jednat a výbor se neuskuteční. Poslanec, který o ně formou SMS projevil zájem, nyní zřejmě nemá důvod je studovat.

Jste v kontaktu s panem prezidentem Zemanem či někým z jeho okolí?

S panem prezidentem nejsem v kontaktu a na Hrad chodím obvykle ve státní svátek 28. října tak jako dalších zhruba tisíc lidí.

MÍČ JE NYNÍ NA STRANĚ VLÁDY A ŠÉFA KABINETU BABIŠE

Z jakého důvodu se proti dalšímu působení pana Koudelky v čele BIS vymezujete?

Podle zákona nominuje ředitele BIS vláda a jmenuje kabinet po projednání příslušným výborem. Je to tedy odpovědností vlády, nikoliv mou.

Koho na jeho místo prosazujete vy?

Nemám žádného svého kandidáta, je to plně v gesci vlády.

Souhlasíte s tvrzením pana poslance Žáčka, že SPD přešla na základě jednání ohledně ředitele BIS na stranu vládní koalice?

Pan doktor Žáček má poněkud zkreslené představy o fungování výboru pro bezpečnost. V jeho případě bych byl velmi opatrný na vyjádření, protože v minulosti na Českém rozhlase (ČRo) ventiloval některé skutečnosti z jednání, které měly zůstat za dveřmi výboru.

Jak si vysvětlujete formální chybu v žádosti premiéra o svolání mimořádné schůze sněmovního výboru pro bezpečnost? Právě administrativní pochybení způsobilo, že se dnes ráno výbor na téma postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) nekonal a byl zrušen.

Očekával jsem, že pan premiér svolá vládu a bude mít do pátku projednaného kandidáta na pozici ředitele BIS, což se nestalo a míč je tedy na straně vlády a pana premiéra Babiše.

Kdy si osobně myslíte, že bude svolaná mimořádná schůze, která bude probírat postup výběru na šéfa BIS?

Rád bych odpověděl, ale informace by měla hodnotu věštění z křišťálové koule. Musíme tedy počkat na další jednání vlády, anebo jejích členů a na žádost podle příslušných pravidel.

Související

Tomáš Řepa (použito se svolením respondenta) Rozhovor

Země vyčerpaná válkami a surovinový přívěšek Číny, předpovídá historik budoucnost Putinova Ruska

Jaká je budoucnost Ruska se znovuzvoleným Putinem? A proč jsou Rusové zvyklí na tvrdou ruku autoritáře spíše než na demokracii? Nejen na to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně. „Mnozí Rusové o skutečné demokracii nic neví, protože ji nikdy nezažili. Spíše bude dále stoupat poptávka po změnách, vůbec ale bohužel nemusí vést k přerodu Ruska v demokratický stát,“ říká. 
Martin Poliačik během setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (použito se svolením Martina Poliačika) Rozhovor

Prezidentské volby jako souboj o povahu Slovenska. Pellegrini by hrál vlastní politickou hru, říká Poliačik pro EZ

Prezidentské volby jsou soubojem o povahu slovenského státu, říká dlouholetý poslanec Národní rady SR Martin Poliačik v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. V parlamentu seděl deset let, téměř tři desetiletí se věnuje kritickému myšlení. Zkušený politik, který loni působil jako zástupce ředitelky ukrajinské pobočky mezinárodní organizace GLOBSEC v Kyjevě, míní, že Peter Pellegrini nemusí být v případě volebního triumfu výrazně proruskou postavou v roli prezidenta. 

Více souvisejících

rozhovor Radek Koten (SPD) Michal Koudelka (BIS) BIS Pavel Žáček (novinář) Andrej Babiš Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 30 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy