Šabatová oponuje Zemanovi: Křeček jako kandidát na ombudsmana není šťastná volba

Možnou kandidaturu jedenaosmdesátiletého Stanislava Křečka na ombudsmana nepovažuje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová za šťastnou. Další dva kandidáty, tedy vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse, má oba za stejně vhodné adepty.

"Letos nastala neobvyklá situace, že kandidatura jedné kandidátky byla stažena, ale zbylé dva uchazeče považuji za možné kandidáty, nemám informace o tom, že by byli spojeni s nějakou politickou stranou, nebo bylo v jejich minulosti něco, co by je pro výkon funkce diskvalifikovalo," uvedla Anna Šabatová.

Kandidaturu Stanislava Křečka, který se o funkci ucházel už v roce 2014, navrhne prezident Miloš Zeman. V úterý to po schůzce se Zemanem řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Pan prezident navrhne Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky JUDr. Stanislava Křečka k volbě Veřejného ochránce práv.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 14, 2020

"Nepovažuji to za šťastnou volbu," řekla pouze Šabatová. Uvedla, že víc se ke Křečkově kandidatuře vyjadřovat nebude.

Stanislav Křeček byl do loňského roku jejím zástupcem a opakovaně se neshodli. Opačný názor vyjádřil například v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) by se kancelář ombudsmana měla vrátit do časů prvního veřejného ochránce práv Otakara Motejla, což by znamenalo zejména zeštíhlení úřadu. Jako vhodného adepta na místo po Šabatové zmínila Josefa Varvařovského, bývalého ombudsmana, který však mezi navrženými není a z funkce v roce 2013 odešel z vlastního rozhodnutí před dovršením funkčního období.

"Ani pan doktor Křeček by nebyl špatný kandidát, protože tu práci už dělal, měl rozumné návrhy, myslím, že to zeštíhlení by zvládl," řekla dnes novinářům v Brně Benešová.

Senát i prezident mohou nominovat na ombudsmana po dvou kandidátech. Zeman zatím navrhl pouze poslankyni ANO a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Nominaci odmítla poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským.

Loni v prosinci sdělil prezident v dopise poslancům, že druhý člověk, kterého chtěl na navrhnout, kandidaturu odmítl. Senát na funkci veřejného ochránce práv navrhl vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. Podle úterního vyjádření Jaroslava Kubery jejich kandidatura trvá.

Nového veřejného ochránce práv bude volit v únoru Poslanecká sněmovna.

Související

Miloš Zeman

Pithart či Horáček vyzvali prezidenta Zemana k abdikaci

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Více souvisejících

Anna Šabatová Stanislav Křeček ombudsman Miloš Zeman prezident čr Brno Marie Benešová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy