Schillerová doufá, že nynější novela rozpočtu už je poslední

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá, že projednávaná novela letošního rozpočtu, která zvyšuje jeho schodek až na 500 miliard korun, je poslední. Řekla to ve sněmovní rozpravě.

Sněmovna dnes projednává vládní novelu rozpočtu. Poslanci odmítli změnu projednat ve zrychleném režimu, takže ji zřejmě čekají všechna tři čtení.

"Chápu, že někteří z vás patrně považují počet jednání k letošnímu rozpočtu za nezvyklý," řekla ministryně. Dodala, že situace je mimořádná že tato mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. Připomněla, že podle poslední ucelené prognózy, kterou zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, projde letos česká ekonomika téměř desetiprocentní recesí. Uvedla také, že celkové příjmy letošního rozpočtu se proti původně schválenému plánu propadnou o 213 miliard korun.

Vláda chtěla v předloženém návrhu zvýšit především vládní rozpočtovou rezervu o 137 miliard korun. Řada především opozičních poslanců ale kritizovala, že není jasné, na co tyto peníze půjdou.

Ve @snemovna jde o hodně. Poslanci rozhodují o novele rozpočtu, v níž zvedáme investice na téměř 200 mld. Kč. To je bezkonkurenčně nejvíc v historii. Půjdou na dopravní infrastrukturu a další projekty, které mohou hned odstartovat. Jedině tak můžeme ekonomiku zase rozhýbat. pic.twitter.com/WZ1SRY1xd8

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) June 23, 2020

Ministryně řekla, že proto vláda připravila pozměňovací návrh, který předložil premiér Andrej Babiš (ANO) a který již rozdělení peněz upřesňuje. "Domnívám se, že takový krok řeší podstatnou část námitek vůči podobě státního rozpočtu, obav, které patrně nepramení ze samotné výše schodku jako z jeho struktury, řekla.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová státní rozpočet Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy