Schillerová jednala se Zemanem, ANO chce mimořádnou schůzi Sněmovny o rozpočtu

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dnes předal šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) žádost podepsanou vládními poslanci ANO a ČSSD o svolání mimořádné schůze k návrhu na zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun na úterý 23. června. Řekl to na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

Žádost o schůzi avizovala po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zeman ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), hovořila ale o 24. červnu. Faltýnek však uvedl, že ve středu se konají jednání sněmovních výborů, proto klub zvolil dřívější termín.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 16. června 2020 na Pražském hradě na její žádost ministryni financí České republiky Alenu Schillerovou. pic.twitter.com/OIpcnVBbD9

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) June 16, 2020

Původně vláda počítala s tím, že by rozpočet měla Sněmovna projednat dnes ve stavu legislativní nouze. Ministryně Schillerová zároveň uvedla, že Zeman návrh letošního rozpočtu s půlbilionovým schodkem podpořil a nebude mít problém jej podepsat, pokud většina peněz půjde do investic.

"Pan prezident podporu rozpočtu podmiňoval jedinou věcí, a to maximem peněz do investic. To byla jeho jediná podmínka," řekla Schillerová.

Rozpočtový výbor Sněmovny dnes na návrh ODS doporučil projednat rozpočet mimo režim legislativní nouze. Doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že neprojednání zvýšení schodku letošního státního rozpočtu v režimu legislativní nouze by byl velký problém.

"Já jsem předal předsedovi Sněmovny žádost podepsanou poslanci ANO a sociální demokracie, aby schůze byla svolána. Předpokládáme, že proběhne 23. 6., abychom ve stavu legislativní nouze, který trvá do 30. 6., tento zákon schválili," řekl Faltýnek.

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím ze 40 miliard na 300 miliard Kč. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Koalice o podpoře jedná i s dalšími stranami. Poslanci KSČM se ale při dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru o vládním návrhu navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun při hlasování zdrželi. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes jednal s Babišem a požadoval snížení schodku na 450 miliard korun.

KDU-ČSL dnes oznámila, že je připravena jednat s Babišem a Schillerovou o parametrech deficitu rozpočtu, pokud v něm budou zahrnuta konkrétní investiční opatření. Kabinet také musí složit dosavadní účty.

Vláda bude mít delší lhůty pro přípravu a předložení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Prodloužení lhůt je nutné kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru. Zákon, který to vládě umožní, dnes podepsal prezident.

Předloha umožní, že vláda bude moci dostat návrh rozpočtu až do konce září a Sněmovna do konce října. Jde o měsíční posun proti běžnému harmonogramu. Sněmovna dostává rozpočet vždy do konce září. Totéž bude platit pro střednědobý výhled na léta 2022 a 2023. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve řekla, že obdobně vláda postupovala po záplavách v roce 2002 u rozpočtu na rok 2003.

Vláda návrh zákona zdůvodnila tím, že běžný harmonogram přípravy rozpočtu letos nelze dodržet kvůli nejistotě ohledně hloubky zdravotní a ekonomické krize, jejího trvání a následných projevů po jejím skončení. Data o dopadu epidemie na hospodářství, spotřebu nebo investice za letošní druhé čtvrtletí budou známy podle zdůvodnění nejdříve začátkem září. Teprve z těchto údajů bude možné vypracovat realistickou makroekonomickou předpověď.

Zatímco Sněmovna zákon schválila, Senát k němu nezaujal žádné stanovisko. Po uplynutí lhůty ho tak dostal k podpisu prezident. Státní rozpočet schvaluje pouze Sněmovna, Senát se jím nezabývá.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Více souvisejících

Alena Schillerová státní rozpočet Poslanecká sněmovna Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Miloš Zeman Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy