Schillerová to schytala kvůli Moravcovi: To je demagogie. Vláda si zahrává s naší budoucností

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) byla v neděli jedním z hostů v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Za svoje vystoupení to ale pořádně schytala. Senátor Tomáš Goláň z klubu Senátor 21 jí vyčetl některé její nepřesnosti.

Alena Schillerová v nedělní diskuzi mluvila mimo jiné o návrhu koaliční ČSSD na zavedení bankovní daně. Sociální demokraté jej jako poslanecký návrh chtějí předložit i navzdory nesouhlasu hnutí Ano. Šéfka státní kasy nicméně varovala, že ČSSD by tím koaliční smlouvu.

Jenže něco, co v pořadu uvedla, znepokojilo senátora Tomáše Goláně. „ Z dnešní debaty v OVM bych chtěl vypíchnout jednu důležitou zavádějící informaci Aleny Schillerové. Neustále opakovala, že veřejné finance jsou dlouhodobě přebytkové. Tím je myšleno, že do celkových veřejných financí se zahrnují i výsledky rozpočtů municipalit (obcí, krajů),“ vysvětluje na facebooku.

Spolu se Schillerovou se diskuze zúčastnil i bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. „K tomu položil Zdeněk Tůma Aleně Schillerové jasnou otázku: To budete ty přebytky v obcích a krajích čerpat do státního rozpočtu? Odpověď zněla ne‼️ Takže oddělme státní rozpočet od rozpočtů krajských a obecních, protože státní rozpočet je samostatnou kapitolou, která nečerpá přebytky z ostatních rozpočtů. Spojování těchto dvou věcí dohromady je velmi nebezpečnou demagogií!“ varuje senátor.

„Tady by si měl každý občan této země uvědomit, že si zde současná vláda velmi nebezpečně zahrává s naší budoucností. Rozpočty by měly být připraveny na budoucí propad ekonomiky a ne být v deficitu i v době, kdy máme pořád hospodářský růst, i když jeho predikce na příští rok je už jen 2,2 %. Jednoduše řečeno, když se daří, máme šetřit i na horší časy,“ varuje Tomáš Goláň.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Tomáš Goláň (senátor) Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy