Schillerová zruší účtenkovku, omezí slevy na jízdném

Ministerstvo financí zruší kvůli boji s koronavirem účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET). České televizi (ČT) to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Omezit chce i slevy na jízdném. Úspory mají připravit i další ministerstva.

"Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně a raději je dám na roušky," řekla Schillerová ČT. MF pořádá pro zákazníky účtenkovou loterii od 1. října 2017. Koncem loňského roku se přitom objevilo podezření, že loterie není regulérní a že se při ní obcházejí pravidla. Ministerstvo následně pozměnilo její pravidla.

Ministryně podle televize počítá také s omezením slev na jízdném pro žáky a studenty, chce aby zůstaly jen penzistům.

V rámci tzv. liberačního balíčku připravilo ministerstvo také další opatření. Například lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny EET tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka elektronická evidence tržeb EET Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy