Schodek rozpočtu ke konci března stoupl na rekordních 125 miliard korun

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 125,2 miliardy korun z únorových 86,1 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí (MF). Jde o nejhorší březnový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci března vykázal rozpočet schodek 44,7 miliardy korun.

Prohloubení deficitu je podle ministerstva financí výsledkem dopadů pandemie, což vedlo k poklesu daňových příjmů způsobenému mimo jiné snížením daní a zrušením superhrubé mzdy, změnou rozpočtového určení daní ve prospěch krajů a obcí a pokračující podporou ekonomiky.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března meziročně klesly o 37,6 miliardy na 339,7 miliard korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení klesly meziročně o 31,6 miliardy na 289,3 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci března pak meziročně stouply o 42,9 miliardy na 464,9 miliardy korun.

MF zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od loňského března do konce letošního března 281,8 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 182,4 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslilo MF na 26,6 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 72,9 miliardy korun. Za letošní leden až březen MF celkovou pomoc vyčíslilo na 63,8 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty kleslo ke konci března meziročně o 7,6 miliardy na 58,7 miliardy korun. Nižší příjmy byly podle úřadu vedle změny rozpočtového určení daní způsobeny také nižšími sazbami daně na stravovací služby a další služby a zboží od května a července 2020 a na teplo a chlad od ledna 2020 a restriktivními protipandemickými opatřeními.

V případě výdajů rostly především běžné výdaje. Na běžných výdajích stát ke konci března vydal 441,6 miliardy korun, meziročně o 42,3 miliardy více. Kapitálové výdaje meziročně klesly o 0,1 miliardy na 23,3 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci března 176,1 miliardy korun, meziročně o 12,4 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 134,9 miliardy korun.

Na celý letošní rok je nově schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Původně byl rozpočet schválen s deficitem 320 miliard korun.

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy