Schůzka Babiše a Södera na hranici se kvůli koronaviru ruší

Odpolední setkání premiéra Andreje Babiše (ANO) s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem (CSU) na hranici mezi Železnou Rudou a Bayerisch Eisenstein (Bavorskou Železnou Rudou) bylo zrušeno, oznámil dnes ráno úřad vlády. Důvodem je současná situace kolem šíření koronaviru, kvůli níž Babiš svolal další mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu.

Mluvčí vlády Jana Adamcová ČTK řekla, že premiér se také musí připravit na videokonferenci lídrů členských zemí EU kvůli koronaviru, které začne v 17:00.

Babiš se Söderem měli diskutovat o česko-bavorských vztazích, současnému boji proti koronaviru, hospodářské a policejní spolupráci, migraci či železničním spojení Praha - Domažlice - Furth im Wald - Mnichov. Náhradní termín setkání obou politiků zatím nebyl stanoven.

Už na konci loňského roku česká strana odřekla Söderovu návštěvu v Praze plánovanou na 18. prosince, během níž se měl šéf bavorské vlády setkat i s Babišem. Německé velvyslanectví v ČR to tehdy vysvětlilo termínovými důvody, podle českého úřadu vlády byly důvodem jiné pracovní závazky premiéra Babiše.

Český a bavorský premiér se naposledy setkali v červenci 2018 na Wagnerovských slavnostech v Bayreuthu. Babiš byl naposledy v Bavorsku na pracovní návštěvě v listopadu 2018, a to v digitální továrně Siemens v Amberku a v BMW-Welt v Mnichově. V Praze byl bavorský ministerský předseda, tehdy Horst Seehofer, naposledy v květnu 2017.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Markus Söder Česká republika Německo Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy