Schůzka na Hradě: Ústavní činitelé proberou koronavirus, migraci a vztahy s Čínou

Ústavní činitelé ve středu proberou otázku česko-čínských vztahů, situaci způsobenou novým typem koronaviru a aktuální problémy s migrací. ČTK to řekl ředitel zahraničního oboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Politici se k pravidelné schůzce o zahraniční politice sejdou ve středu odpoledne na Pražském hradě. Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) již dříve avizoval, že také otevře otázku senátní cesty na Tchaj-wan.

Přední ústavní představitelé Česka na Hradě ladí své postoje k zahraničním tématům na pravidelných asi čtvrtletních schůzkách. Kromě prezidenta Miloše Zemana se jich účastní premiér a předsedové Senátu a Sněmovny. Po zhruba půlhodině se k nim připojí ministři vnitra, zahraničí a obrany. Tento formát by měl být zachován podle Jindráka i tentokrát.

Jindrák ČTK řekl, že by politici měli probrat několik aktuálních témat. Bude mezi nimi řešení epidemie koronaviru, který se rozšířil z Číny i do Evropy včetně České republiky. Dalším tématem by se měla stát migrace. V posledních dnech se vyostřila situace na řecko-turecké hranici poté, co Turecko přestalo dodržovat dohodu s Evropskou unií o zadržování uprchlíků na svém území. Řecko obviňuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že snahu migrantů dostat se do Evropy záměrně podněcuje. Česká republika již oznámila, že Řecku nabídne materiální i finanční pomoc, připravena je poslat na řecko-tureckou hranici i policisty.

Značně sledovaným tématem budou česko-čínské vztahy. Vystrčil bude chtít probrat případnou cestu na Tchaj-wan. Na ostrovní stát, který Čína považuje za své území, se chystal Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaromír Kubera (ODS). Čína to ostře kritizovala. Pražský hrad Kuberovi předal dopis čínského velvyslanectví, které před cestou varovalo. Řada politiků formulace z dopisu kritizovala, označili je za vyhrožování. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden novinářům řekl, že ústavní činitelé na nadcházející schůzce přijmou k dopisu stanovisko.

V souvislosti s Čínou politici proberou i cestu Zemana na summit Číny se středo- a východoevropskými zeměmi. Prezident původně řekl, že do Pekingu nepoletí, protože Čína nesplnila své sliby o investicích. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale tento týden potvrdil, že Zeman nakonec do země pojede. Pražský hrad to zatím nekomentoval.

Ústavní činitelé by měli na schůzce probrat i otázku brexitu nebo situaci na Blízkém východě. Mluvit chtějí podle Jindráka i o západním Balkánu a euroatlantických vztazích. Tématem bude i otázka zahraničních vojenských operací, které by měla v příštích týdnech projednávat vláda a následně schvalovat Parlament.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS) Andrej Babiš Jan Hamáček Velvyslanectví Číny migrace prezident čr Tomáš Petříček Pražský Hrad Rudolf Jindrák Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy