Schwarzenberg se naštval: Řádí u nás ruští a čínští agenti. Zemanovi vadí, že je někdo odhaluje

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se pustil do prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu, že opět odmítl jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála. Podle něj je Koudelka"opravdový hrdina".

Prezident Miloš Zeman odmítl již čtvrtý návrh vlády na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Důvod nejmenování sice nekomentoval, v minulosti o něm nicméně prohlásil, že není člověkem na svém místě. Premiér Andrej Babiš (ANO) nad rozhodnutím Zemana vyjádřil lítost. Dodal, že počítá s tím, že Koudelku vláda opět na generála příští rok nominuje

Koudelky se zastal i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na svém facebookovém profilu zveřejnil text nazvaný „O potřebnosti Koudelků“. „Pan prezident už nemýlím-li se po čtvrté zamítl jmenování šéfa BIS do generálské hodnosti. Zajímavé bylo jeho odůvodnění, které zaznělo: 'Ať se pan Koudelka místo fiktivního honění ruských a čínských špionů zaměří na ekonomickou kriminalitu v České republice. A v takovém případě bude užitečný',“ citoval nedávné slova Zemana poslanec.

Schwarzenberg souhlasí se Zemanem v tom, že hospodářské zločince je nutné pronásledovat. „Nicméně je to úkol policie a hospodářské kriminálky, nikoliv pak Bezpečnostní a informační služby. Ta má opravdu za úkol sledovat zahraniční špiony, kteří se u nás činí. Že jsou u nás ve větším počtu, než je v jiných zemích obvyklé jak ruští, tak čínští agenti, o tom nikdo nepochybuje, je na to mnoho důkazů a bohudíky se na to někdo soustředí. Zdá se ovšem, že právě to prezidentovi vadí a budí dojem, že je považuje za své podporovatele. Tudíž je musí před BIS chránit,“ rýpnul si do hlavy státu jeden ze zakladatelů TOP 09.

Připomněl ještě jednu věc. „Za starého Rakouska měl nejvyšší vojenský řád Marie Terezie za hrdinství jednu podmínku, která ho stavěla nad všechny ostatní podobné řády. Podmínkou bylo totiž to, že dotyčný musel svůj čin vykonat bez nebo dokonce proti rozkazu. Za to bylo udělováno nejvyšší vyznamenání,“ popisuje Schwarzenberg.

On sám má pro šéfa BIS a jeho práci a chování pochopení. „Pan Michal Koudelka koná svoji povinnost, ačkoliv ví, že ho za to bude nejvyšší velitel trestat. Dle mého názoru je on opravdový hrdina,“ zdůrazňuje politik.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Miloš Zeman Michal Koudelka (BIS) BIS

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy