Šéf tchajwanského parlamentu dorazil do Česka, přivítal ho Vystrčil

Do Česka přiletěl předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. Se svou parlamentní delegací bude v příštích třech dnech jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře nebo oblasti technologií. Na tiskové konferenci to po příletu řekli předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda tchajwanského Legislativního dvora Jou Si-kchun.

Ten svému českému protějšku poděkoval za návštěvu Tchaj-wanu z roku 2020.

Jou Si-kchun se v příštích dnech setká s představiteli Sněmovny a Senátu, v programu má také ekonomická jednání a návštěvu regionu. Vystrčil ho do Česka pozval při své předloňské návštěvě ostrovní země, kam odjel i přes protesty Číny a nesouhlas Pražského hradu.

Vystrčil Jou Si-kchuna přivítal na letištní ploše ruzyňského letiště, následovalo asi půlhodinové jednání a tisková konference. Oba politici připomněli dva roky starou cestu české senátní delegace na Tchaj-wan, Jou ji označil za hrdinnou. Ovlivnila podle něj přístup i dalších evropských zemí. Podle Vystrčila si tehdy slíbili, že budou posilovat a rozvíjet spolupráci obou zemí. Jednou z cest jsou i parlamentní návštěvy, dodal.

Vystrčil označil příjezd delegace za symbolický. Poznamenal, že Česko v současné době předsedá EU a jako motto si zvolilo název jednoho z vystoupení bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla "Evropa jako úkol". Poukázal na Havlova slova, že je potřeba nalézt své svědomí a odpovědnost za to, jak to vypadá nejen v Evropě, ale i jinde ve světě, podle Vystrčila například právě na Tchaj-wanu.

Právě Havlovu památku oba politici dopoledne uctili položením květin u jeho hrobu na Vinohradském hřbitově. V úterý má tchajwanská delegace navštívit Telč a sejít se se zástupci města i Kraje Vysočina. Ve středu podle Vystrčila Jou vystoupí před českým Senátem, mluvit bude i s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Tématy jednání budou podle Vystrčila další možnosti spolupráce například v oblasti vědy, technologií nebo kultury.

Očekává se, že setkání českých politiků s představiteli ostrovní země bude podobně jako v minulosti kritizovat pevninská Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vystrčil se při předloňské návštěvě Tchaj-wanu setkal s nejvýše postavenými politiky i s podnikateli. Cesta vyvolala silný ohlas na Tchaj-wanu, v Česku i v zahraničí. Hrad po Vystrčilově misi přestal předsedu Senátu zvát na novoroční oběd i na schůzky nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice.

Svou cestou Vystrčil dokončil záměr svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS), který oznámil plán navštívit Tchaj-wan v říjnu 2019. Vyvolalo to odpor čínské ambasády nebo prezidenta Miloše Zemana. Plán nedokončil kvůli náhlému úmrtí.

Jou není prvním tchaj-wanským představitelem, který ČR navštívil. Loni přicestovali tchajwanští podnikatelé nebo ministr zahraničí Joseph Wu. Během koronavirové pandemie Tchaj-wan poslal do Česka materiální pomoc.

Související

Více souvisejících

Jou Si-kchun (Tchaj-wan) Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 35 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 9 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy