Selhání sčítání lidu připomíná e-shop se známkami, kritizuje opozice

Opoziční politici kritizují dnešní selhání systému pro elektronické sčítání lidu. Připomínají problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek, který byl loni po svém spuštění většinu prvního dne mimo provoz, nebo lednovou registraci k očkování proti nemoci covid-19.

Tu provázely výpadky systému a zpožďování sms zpráv s registračními údaji. Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na dnešek, ráno ho Český statistický úřad (ČSÚ) kvůli přetížení pozastavil.

"Pád webu pro sčítání lidu jen neslavně uzavřel černý týden Digitalizace Česka. Ten začal hrozbou, že asi spadnou kvůli zanedbané údržbě základní registry, pokračoval smutným zjištěním, že se sčítání ptá na údaje, které stát dávno má," uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Základními registry, které slouží k výměně dat mezi úřady, se bude v pondělí zabývat vláda. Ministerstvo vnitra tento týden uvedlo, že jsou v kritickém stavu. Mezi hlavní problémy patří jejich nedostatečné financování, podle ministerstva chybí zhruba 750 milionů korun. Dnešní problémy se sčítáním s registry podle vnitra nesouvisí.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukazuje, že státu chybí odbornost v digitalizaci. "Kdyby se to stalo poprvé, tak by chtěl být člověk i shovívavý a dalo by se říct - stane se . Ale v České republice je to 'stává se', a to pokaždé. Dálniční známky, registrace do očkovacího sytému, teď sčítání lidu," uvedl předseda.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že státní správa každým dnem dokazuje, že Česko není "země budoucnosti". "Sebelepším marketingovým sloganem se nezakryje skutečnost, že jsme naopak zemí, která zařadila zpátečku a couvá, seč jí síly stačí," dodala Pekarová.

Do sčítání se nyní nelze přihlásit ani jedním z možných způsobů. Do elektronického formuláře by se lidé měli přihlásit číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku. Předseda úřadu Marek Rojíček řekl, že ČSÚ první problémy zaznamenal okolo 6:00 ráno, ještě předtím stihli lidé odeslat několik tisíc formulářů. Úřad systém pozastavil v 8:15. Rojíček nechtěl spekulovat o tom, jak dlouho výpadek potrvá.

Formulář má být možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. Náklady na letošní sčítání včetně přípravy a vyhodnocení mají podle dřívějších informací dosáhnout 2,23 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

Sčítání lidu opozice Martin Kupka (ODS) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy