Senát bude mít nově deset výborů, změnili se tři předsedové

Senát bude mít nově deset výborů místo dosavadních devíti. Důvodem je rozdělení zdravotního a sociálního výboru. Senátních komisí zůstane nadále osm. Schválili to dnes senátoři na první povolební schůzi horní komory Parlamentu. Na obsazení míst ve vedení výborů se předem dohodly senátorské kluby.

Nově vytvořený sociální výbor povede bývalá místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Šéfem zdravotnického výboru bude nový senátor a bývalý ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus (ODS) místo primáře novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumíra Kantora (za KDU-ČSL).

Nové předsedy budou mít také tři výbory, jejichž předsedové letos senátorský mandát neobhájili. Do čela mandátového a imunitního výboru nastoupil po Ivo Bárkovi (ČSSD) bývalý předseda senátorů sociální demokracie Petr Vícha. Ústavně-právní výbor po Miroslavu Antlovi (za ČSSD) převezme Tomáš Goláň (za Senátor 21). Výbor pro záležitosti EU bude místo někdejšího rektora Karlovy univerzity Václava Hampla (za KDU-ČSL) vést bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek z klubu Starostů.

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nadále povede Vladislav Vilímec (ODS), výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Zbyněk Linhart (za STAN), výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš (za STAN) a výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý). V čele organizačního výboru bude z titulu funkce předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Staronové předsedy mají mít dvě ze senátních komisí. V čele komise pro krajany zůstane Tomáš Czernin (TOP 09), v čele komise pro sdělovací prostředky Václav Chaloupek z klubu Starostů.

Senátní komise pro posouzení auditů EU, které se týkají kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijních dotací pro holding Agrofert, se změnila na komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy. Namísto nového předsedy senátorů ODS a TOP 09 ji povede Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Podobně nového předsedu klubu ANO a ČSSD Jaroslava Větrovského (za ANO) v čele volební komise už nahradil Jan Tecl (ODS).

Novou místopředsedkyni Senátu Jitku Seitlovou (KDU-ČSL) v čele komise pro práci Kanceláře Senátu má vystřídat Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Za bývalého senátora ČSSD Miroslava Nenutila do čela komise pro rozvoj venkova nastoupí Jiří Vosecký (SLK). Vedení ústavní komise po dalším bývalém senátorovi ČSSD Jiřím Dienstbierovi převezme Zdeněk Hraba (za STAN) a předsednictví komise, která se věnuje protipovodňovým opatřením a nedostatku vody v krajině, získá po bývalém senátorovi ODS Jiřím Burianovi jeho stranický kolega Rostislav Koštial.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 
Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Senát ČR Miluše Horská (KDU-ČSL) Lukáš Wagenknecht Jitka Seitlová Mikuláš Bek Tomáš Czernin Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy