Senát bude o daňovém balíčku rozhodovat 10. prosince. Pravděpodobně ho vrátí poslancům

Senát bude o daňovém balíčku a jeho očekávaných úpravách rozhodovat ve čtvrtek 10. prosince. Termín stanovil organizační výbor horní komory. ČTK o tom dnes informovala senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Minulý týden senátoři zvažovali, že o zrušení superhrubé mzdy nebo zvýšení daňové slevy na poplatníka budou rozhodovat 11. prosince.

Senátní kluby mají zhruba půldruhého týdne na dohodu i s vládou a Sněmovnou o tom, jaké sazby daně z příjmu fyzických osob by měly být od příštího roku zavedeny, zda a jak se zvýší sleva na poplatníky a jak vysoké budou kompenzace pro kraje a obce kvůli výpadku daňových příjmů.

Senát i vláda by podle svých představitelů chtěly zabránit přijetí sněmovní verze daňového balíčku, která by znamenala snížení příjmů veřejných rozpočtů o zhruba 130 až 135 miliard korun ročně.

ANO prosazuje zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent a samosprávám chce snížení jejich příjmů kompenzovat ze tří čtvrtin. ODS je ochotna přistoupit na sazby 16 a 23 procent, Piráti doporučují 17 a 23 procent, ČSSD preferuje sazby 19 a 23 procent daně z příjmů fyzických osob. Lidovci a Piráti by chtěli stejně jako sociální demokraté zachovat v daňovém balíčku zvýšení slevy na poplatníka, což ANO odmítá.

Pokud Senát vrátí daňový balíček s úpravami, což se očekává, dolní komora o nich bude rozhodovat pravděpodobně v týdnu před vánočními svátky.

Termín projednávání daňového balíčku odpovídá přání ministerstva financí, které by senátní podobu úprav rádo znalo před schvalováním státního rozpočtu na příští rok ve Sněmovně. To je naplánováno na 16. prosince.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Daně ČSSD Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy