Senát bude řešit ruskou stopu v kauze Vrbětice a zvýšení ošetřovného

Pravděpodobný ruský podíl na výbuších ve skladu zabraní a munice ve Vrběticích na Zlínsku včetně reakcí vlády bude ve středu řešit Senát. Věnovat se má také zvýšení ošetřovného pro rodiče dětí kvůli uzavření škol v důsledku epidemie koronaviru.

Senátní zahraniční výbor v pondělí podpořil vyhoštění 18 ruských diplomatů z Česka, které bylo reakcí na důvodné podezření ze zapojení dvou ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014. Rusko na tento krok reagovalo vyhoštěním 20 českých diplomatů z Moskvy.

Senát by měl proto podle svého výboru doporučit vládě, aby v reakci na paralyzování českého zastoupení v Rusku vyhostilo všechny ruské diplomaty z Prahy kromě velvyslance. Podobně razantní omezení navrhly vládě také sněmovní výbory.

Zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku pravděpodobně Senát schválí. Má to zlepšit ekonomickou situaci lidí, kteří od počátku března museli se svými dětmi zůstat doma.

Horní komora se bude zabývat také kritikou zakázky na nákup antigenních testů pro žáky a studenty nebo nařízení o kompenzačních bonusech za emisní povolenky, které loni schválila vláda.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy