Senát chce po vládě změnu principu podpory podnikatelů

Senát považuje za zásadní, aby podpora podnikatelů zasažených vládními opatřeními proti epidemii byla spravedlivá a přiměřená. Senát proto chce, aby vláda zahájila podporu podnikatelů na principu náhrady veškerých prokazatelných nákladů nebo na principu náhrady ušlých tržeb.

Stojí to v usnesení, které dnes Senát přijal k problematice dotačních programů pro podnikatele poskytovaných státem v souvislosti s vládními opatřeními vyhlašovanými v návaznosti na nouzový stav.

Podle senátního usnesení je nynější podpora podnikatelů nedostatečná. Je například nespravedlivá, protože jednotlivé programy mají různě nastavenou výši kompenzací. V různých sektorech je proto úroveň náhrad nevyrovnaná a tato nerovnost není odůvodněná. Také sektorové kompenzační programy cílí podle senátního usnesení výhradně na uzavřené provozovny a nerespektují ekonomickou realitu zasažení celého dodavatelského řetězce v daném sektoru.

Senát po vládě chce, aby mimo jiné upustila od plánu kompenzací založených na přepočtu podpory přes počet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Podle senátorů je to problematické, protože tento přepočet nerespektuje například různé úrovně nákladů na podobnou činnost na různých místech nebo různé podnikatelské modely a jejich sezónnost.

Také kompenzační programy pro podnikatele mají být nastavené prostřednictvím zákona, jako je tomu u kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné. Senát po vládě také chce, aby ho informovala o tom, jak toto jeho usnesení zohlednila při svém rozhodování.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Vláda ČR podnikatelé

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy