Senát chce uzákonit Den památky obcí vyhlazených nacisty, vláda je k návrhu neutrální

Vláda bude asi neutrální k senátnímu návrhu, podle něhož by měl být 24. červen uzákoněn jako Den památky obcí a sídel vyhlazených během nacistické okupace. Měl by se stát dalším z významných dnů.

Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Kabinet se má předlohou zabývat v pondělí.

Neutrální postoj vládě doporučila ministerstva kultury, školství, spravedlnosti, vnitra a obrany. Pouze ministerstvo zahraničí navrhlo vládě, aby se senátorskou novelou souhlasilo. Ostatní ministerstva poukazovala na to, že významným dnem již je 10. červen - Den památky obětí vyhlazení obce Lidice. Vhodnější by proto podle nich bylo název tohoto významného dne upravit a nezavádět další obdobný.

Senátoři poukazují na to, že z obcí vyhlazených v době nacistické okupace českých zemí jsou formou významného dne připomínány pouze Lidice, které byly první takto postižené. Na ostatních vesnice a sídla s podobným osudem je pak vzpomínáno pouze na regionální či lokální úrovni.

Senát proto vybral 24. červen, na nějž připadá výročí vypálení osady Ležáky na Chrudimsku, kterou vyhladili nacisté v roce 1942 také v souvislosti s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Z osady Ležáky bylo nacisty dva týdny po vyhlazení Lidic odvezeno a popraveno 33 dospělých. Jedenáct dětí bylo odesláno do plynových komor a jen dvě dány na převýchovu do Německa, odkud se po válce vrátily. Horská připomenula také vypálení moravské osady Ploština 19. dubna 1945, jejíž obyvatelé podporovali partyzány z 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky. Zastřeleno nebo zaživa upáleno bylo 27 civilistů.

Další zlikvidovanou obcí se 23. dubna 1945 stala nedaleká osada Prlov a 2. května Vařákovy Paseky. Na konci dubna částečně vyraboval a vypálil oddíl kozáků ve službách wehrmachtu obec Zákřov, kde zůstalo 19 mrtvých. Další vypálenou obcí bylo 5. května Javoříčko u Litovle nebo obec Leskovice na Pelhřimovsku.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Senát ČR zákony Kalendář Lidice Ležáky vypálení osady Ploština

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy