Senát chce zabránit paralyzaci státu. Bude řešit i zbavení Zemana funkcí

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Oznámil to dnes na twitterovém účtu. Chce probrat možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu v případě, že je Zeman nebude moci zastávat.

"Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 Ústavy - prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu," uvedl Hraba.

Podle něho je třeba odvrátit hrozbu, že bude chod ústavních institucí paralyzován, pokud Zeman kvůli zdraví nebude schopen zastávat svůj úřad. Nejdůležitějším úkolem prezidenta v nejbližší době bude pověření vítěze víkendových sněmovních voleb k sestavení nové vlády.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil opakovaně vyzval Hrad, naposledy tuto neděli, aby zveřejnil bližší informace o zdravotním stavu prezidenta. Zeman byl v neděli v poledne nečekaně převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), a to krátce po ohlášené schůzce s dosavadním premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ředitel ÚVN a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral opětovnou hospitalizaci hlavy státu doporučil. Ke zdravotnímu stavu uvedl pouze to, že důvodem jsou komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Zeman byl převezen na pracoviště intenzivní medicíny.

Senátní ústavní komise se už letos jednou zabývala návrhem, podle něhož Zeman není schopen vykonávat prezidentský úřad. Návrh připravil v červnu senátní výbor pro obranu a bezpečnost. Podle jeho předsedy Pavla Fischera (nezávislý) Zeman ve svých výrocích z posledních měsíců mimo jiné o kauze Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, který zaměňuje následek za příčinu. Senátní komise ale v červenci návrh nepodpořila, podklady pro jeho projednání Senátem označila za nedostatečné.

Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovnu. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna.

Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Senát ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy