Senát chce zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték

Podmínky bank při poskytování hypoték by mohly být volnější. Banky by mohly poskytovat vyšší podíl hypoték, které překračují parametry stanovené Českou národní bankou. Počítá s tím pozměňovací návrh k vládní novele zákona o ČNB, který dnes přijal Senát. Nyní ho dostane k posouzení opět Sněmovna.

Senátoři chtějí také vypustit z předlohy ustanovení, které by ČNB umožnilo k plnění jejích úkolů založit dceřinou společnosti nebo v takové korporaci nabýt účast. Senát chce také zdůraznit zákaz měnového financování státu, tedy možnosti ČNB financovat výlohy státu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se senátním návrhem nesouhlasila.

Novela zákona o ČNB přináší centrální bance zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Banky a další poskytovatelé úvěrů je budou muset dodržovat. Pokud to poruší, bude jim hrozit pokuta až deset milionů korun. Dosud může ČNB dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná.Tyto limity mají působit jako prevence systémového rizika. Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes zopakoval, že úvěry na bydlení tvoří víc než polovinu poskytnutých úvěrů. "Hypotéky nejsou okrajové úvěry," upozornil.

Projednávaná předloha bankám ale umožňuje, aby v každém čtvrtletí poskytly až pět procent úvěrů z celkového objemu poskytnutých hypoték, které nebudou muset limity splňovat. Banka je ale musí zdůvodnit. Senát na návrh svého hospodářského výboru doporučil zvýšit limit až na 7,5 procenta. Výjimka se má týkat hlavně žadatelů, u nichž je návratnost z pohledu banky dostatečně spolehlivě zajištěna. "Další zvyšování této výjimky by vedlo ke snížení účinnosti navrhované regulace," varovala ministryně financí.

Senát chce také vypustit z předlohy ustanovení, které dává ČNB možnost založit k podpoře plnění svých úkolů právnickou osobu nebo v ní nabýt účast. Vláda uvádí, že tato navrhovaná změna neznamená změnu právního stavu. Dosud se tato možnost opírala jen o obecně definované oprávnění k investiční činnosti, která má zabezpečit úkoly centrální banky. Podle vlády je vhodné toto pravidlo přímo vložit to zákona. Předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS) vyjádřil obavu, že by takových dceřiných firem mohlo v budoucnu vzniknout až příliš.

Senát chce také více zdůraznit ustanovení, které centrální bance zakazuje financovat provoz státu. Projednávaná novela rozšiřuje možnosti obchodování ČNB na finančních trzích. Bude moci obchodovat s více protistranami a s větším množstvím finančních nástrojů. Řada opozičních poslanců toto ale označovala za rizikové a vyslovovala obavy, že by takto centrální banka mohla financovat provoz státu, což ministryně Schillerová i ČNB odmítaly.Tuto možnost Sněmovna vložila do zákona ve stavu legislativní nouze už loni, ale omezila ji časově jen do konce letošního roku. Nyní má platit natrvalo.

Vedle bank, spořitelních a úvěrních družstev bude moci jít třeba o pojišťovny, penzijní společnosti a další institucionální investory. Ministerstvo financí i ČNB si od toho slibují možnost pružnějšího zásahu na finančním trhu v případě výkyvů. Na návrh Senátu má být v zákoně ustanovení, že tímto rozšířením není dotčen zákaz měnového financování. Guvernér Rusnok senátory ubezpečoval, že do poslední chvíle nebude chtít centrální banka nové nástroje využívat.

Účinnost novely chce Senát posunout na 1. leden příštího roku, až skončí účinnost loňské novely, kterou Sněmovna přijímala v legislativní nouzi.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 19 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy