Senát možná vyzve k politickému bojkotu olympijských her v Číně

Senát by měl podle svého zahraničního výboru vyzvat české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této asijské zemi. Novinářům to dnes řekl místopředseda výboru Jan Sobotka (za STAN). Horní komora bude o návrhu rozhodovat příští týden.

"Neznamená to, že bychom navrhovali neúčast našich sportovců na olympijských hrách," prohlásil Sobotka. Čeští političtí činitelé by ale svou neúčastí měli dát najevo nesouhlas s postupem čínského režimu vůči Tibeťanům a Ujgurům, ale také k Tchaj-wanu a Hongkongu. Důvodem jsou podle výboru mimo jiné zkušenosti z letní olympiády v Pekingu v roce 2008.

Čínská strana už dříve ústy mluvčího velvyslanectví v Praze odsoudila "pokus některých českých politiků o hrubou politizaci sportu, zasahování do vnitřních záležitostí Číny a provokaci k neúčasti na ZOH v Pekingu".

U olympijských ceremoniálů, které budou zneužity a budou součástí propagandy, by podle výboru neměli asistovat zástupci české politické reprezentace. Senátoři by také měli apelovat na Mezinárodní olympijský výbor, aby si znovu ve světle olympijské charty porovnal, zda se pořadatelská země chová v souladu s ideály olympismu a co z toho vyvodit.

Podle čínské ambasády politizace sportu porušuje ducha olympijské charty, škodí zájmům sportovců všech zemí a mezinárodnímu olympijskému hnutí. "Pokus o takovou politickou manipulaci malé hrstky českých politiků není v souladu s očekáváním lidí a nemá šanci na úspěch," poznamenal mluvčí velvyslanectví.

K diplomatickému bojkotu olympiády v Číně před časem vyzvala předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Podle ní by neúčast amerických činitelů byla správnou odpovědí na porušování lidských práv v Číně. Konkrétně Pelosiová zmínila přístup čínských úřadů k obyvatelům Hongkongu, Tibetu a provincie Sin-ťiang.

V severozápadním regionu nejlidnatější země světa jsou v posledních letech v takzvaných vzdělávacích střediscích masově zadržováni příslušníci muslimských etnických menšin. Washington postup proti Ujgurům a dalším skupinám hodnotí jako genocidu a zástupce americké diplomacie nedávno celý Sin-ťiang označil za vězení pod širým nebem kvůli údajnému neustálému monitorování pohybu lidí. USA také dlouhodobě kritizují upevňování kontroly Pekingu nad Hongkongem.

O tom, že se olympiáda v únoru 2022 bude konat opět v Pekingu, rozhodl olympijský výbor v červenci 2015. Kromě Pekingu se mají sportovní klání odehrávat i na různých místech sousední provincie Che-pej. Z konkurentů čínského hlavního města zbylo nakonec jen kazašské Almaty.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy